MAPFRE wint Around Hong Kong Island Race

MAPFRE won op zondag 28 januaride Around Hong Kong Island Race en Dongfeng Race Team voert het klassement van de havenwedstrijden (In-Port Race Series) aan. Het Chinees/Franse team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, finishte vandaag als tweede en sluit daarmee het raceweekend in Hong Kong winnend af.

Foto: MAPFRE wint de ” Around Hong Kong Island Race”. 28 Januari 2018 – Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

De zes Volvo Ocean Race-teams werden zondag vergezeld door een aanzienlijke toeschouwervloot. Bij de start kregen ze te maken met een lichte en variabele bries. De vroege koplopers vonden als eerste meer druk en konden zo uitlopen. Terwijl MAPFRE het beste uit de startblokken kwam, gingen het Nederlandse Team Brunel, Turn the Tide on Plastic en Sun Hung Kai/Scallywag te vroeg over de lijn. Zij moesten omdraaien om opnieuw te starten.

Dat zette het drietal direct op achterstand. Hoewel Team Brunel de beste herstart had, was het Turn the Tide on Plastic die zich naar voren zeilde. De daarop volgende 20 minuten zette het team van schipper Dee Caffari de voorhoede onder druk. Naarmate de race vorderde bereikten MAPFRE en Dongfeng Race Team de nieuwe gunstige wind als eerste, waardoor ze een solide voorsprong op de anderen konden opbouwen.

“Je weet het nooit met deze races onder de kust. Het ene moment kan je een voordeel hebben om dat vervolgens weer te verliezen”, zei MAPFRE-navigator Juan Vila. “Gelukkig was het vandaag meer zo’n soort race, waarbij degene voorop steeds wat meer druk leek te hebben. De overgangen gingen voor ons altijd een beetje beter. Natuurlijk waren de start en de momenten daarna bepalend.”

“De condities waren lastig, maar we hadden goede adviezen van de lokale zeilers gekregen en dat heeft ons enorm geholpen”, aldus Dongfeng Race Team-schipper Charles Caudrelier. “Ik denk dat we ons heel goed hebben voorbereid en daar is het resultaat naar.”

Achter het leidende duo vochten aanvankelijk team AkzoNobel en Turn the Tide on Plastic om de derde plaats. Maar toen ze de zuidkust van het eiland rondden, schoten Sun Hung Kai/Scallywag en Team Brunel er in het midden van het kanaal met betere wind voorbij.

De lokale favoriet Scallywag ging van laatste boot op de startlijn naar derde over de eindstreep, met Team Brunel op slechts enkele honderden meters in zijn kielzog.

Het Nederlandse team AkzoNobel, dat gisteren de HGC In-Port Race Hong Kong won, finishte op zondag als vijfde. Turn the Tide on Plastic eindigde net als op zaterdag als laatste, wat het voor hen een frustrerend weekend maakte.

Toen MAPFRE over de eindstreep kwam, hadden ze een protestvlag hangen. Later liet het team aan Race Control weten dat ze het protest niet zouden doorzetten, waarmee de uitslag op het water definitief werd.

Met twee tweede plaatsen eindigt Dongfeng Race Team dit weekend als eerste, waarmee het de 7 punten van de Hong Kong-wedstrijdserie verdient. Dat betekent dat Dongfeng en MAPFRE in de In-Port Race Series het gelijke aantal punten hebben, beide 25. Dongfeng voert echter het klassement aan, gebaseerd op de meest recente winst in Hong Kong.

“Dit is voor ons een heel goed resultaat”, gaat Caudrelier verder. “We staan op dezelfde positie als de MAPFRE-bemanning, die uit veel inshore specialisten bestaat. We kunnen dus trots zijn op onze teamprestatie.”

Vestas 11th Hour Racing deed dit weekend niet mee en zal ook niet deelnemen aan de vijfde etappe naar Guangzhou. Het team werkt aan de reparaties van de boot, lees hier verder.

Volvo Ocean Race In-Port Race Series klassement
1.Dongfeng Race Team – 25 punten
2.MAPFRE – 25 punten
3.Team Brunel – 17 punten
4.team AkzoNobel – 16 punten
5.Vestas 11th Hour Racing – 12 punten
6.Sun Hung Kai / Scallywag – 9 punten
7.Turn the Tide on Plastic – 7 punten