Alle hens aan dek voor The Tall Ships Races in Antwerpen

Van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli verwelkomt Antwerpen voor de zesde keer The Tall Ships Races. De Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS vormen tijdens die dagen het decor voor een vijftigtal  kleurrijke twee‐, drie‐ en viermasters van over de hele wereld. De schepen worden bemand door maar liefst vierduizend trainees en vierhonderd officieren met dertig verschillende nationaliteiten.

Onder de deelnemers ook heel wat Belgische deelnemers, een deel ervan verenigde zich in de Young Belgium Crew. Deze jongeren begonnen hun voorbereidend traject op 14 november vorig jaar. Op 9 of 10 juli gaan ze aan boord van een Tall Ship richting Lissabon om op 24 juli terug te keren.

Ieder zijn verhaal

The Tall Ships Races zijn internationaal gerenommeerd en uniek: minstens de helft van de crew bestaat uit trainees tussen 15 en 25 jaar. Sail Training International (STI), de non‐profit organisatie die de wedstrijd organiseert, helpt jongeren via zeilsport bij hun ontwikkeling en heeft, samen met het Sultanaat van Oman, een beurs opgericht om ook kansarme jongeren mee te kunnen laten doen aan deze race.

Daarnaast is tijdens The Tall Ships Races het educatieve aspect minstens even belangrijk als het sportieve. Om mee te doen is geen ervaring vereist. Een portie gedrevenheid is wel een must: tijdens de race moeten de deelnemers de handen uit de mouwen durven steken en natuurlijk is het leven op de meeste zeilschepen niet zo luxueus.

Wie de indrukwekkende schepen wil bewonderen, moet op de wandelboulevard zijn die zich uitstrekt van het Steenplein tot de Rijnkaai. Ook rondom het MAS en aan het Kattendijkdok zijn varende pareltjes te zien. Van donderdag tot en met zaterdag houden de schepen gratis opendek. Daarnaast is er een crew parade, een verrassingsconcert en een fonkelend vuurwerk boven de Schelde (op zaterdagavond). Op zondag sluit het event af met de Parade of Sail, de afvaart van de schepen.