Peter Burling kiest voor Team Brunel in de Volvo Ocean Race

Olympisch kampioen en winnaar van de America’s Cup, de Nieuw-Zeelander Peter Burling neemt deel met Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2017-18. Burling kan de eerste zeiler in de historie worden die Triple wint: Olympisch goud, America’s Cup en de Volvo Ocean Race.

vor_burling_dsc_0173Offshore racen nieuw voor 26-jarige Burling

De race zal Peter zijn eerste echte offshore race worden. Na twee olympische campagnes in de 49-er klasse (London 2012 zilver en Rio 2016 goud) en de winst in de America’s Cup kan Burling niet wachten om deel te nemen in ‘s werelds grootste offshore zeilrace.

Burling: “Het ocean zeilen rond de wereld heeft mij altijd gefascineerd. Ik ben echt super enthousiast om met Team Brunel deel te nemen aan deze epische editie. Ik kan dan ook niet wachten om de uitdagingen van het extreme offshore racen aan te gaan. In het diepe te worden gegooid en mijn zeilervaring uit te breiden.”

Burling vaart tegen maatje Tuke

Als zevenvoudig wereldkampioen; winnaar van Olympisch goud en de America’s Cup is de pas 26-jarige Nieuw-Zeelander zonder enige twijfel één van de grootste zeilers van dit moment. In de Volvo Ocean Race komt de stuurman zijn bemanning in de Olympische 49er: Blair Tuke tegen. Ook Tuke, zeilend voor het Spaanse Mapfre, maakt in deze Volvo zijn debuut en gaat voor de Triple.

Burling: “Het zal geweldig zij om te racen tegen Tukey! We hebben heel veel respect voor elkaars vaardigheden en talent. We zijn elkaars grootste supporters. We zijn allebei in staat om zo een geweldige ervaring op te doen en om op die manier onze toekomstige zeildoelen te bereiken. Ik kijk ernaar uit om onder het genot van een biertje straks verhalen met hem te delen in de haven”

Enigneer van huis uit

De 26 jarige Nieuw-Zeelander studeerde Mechanical Engineering aan de Universiteit van Auckland. In maart 2018 zal de Volvo vloot Auckland aandoen voor de stopover tussen leg 6 en 7. Burling kijkt nu al uit naar de aankomst in zijn thuisland.

Burling “Het zal heel speciaal zijn om aan boord te zijn en Auckland, de City of Sails, binnen te varen. Een legendarische race als de Volvo Ocean Race hoort Auckland aan te doen. Na mijn recente tour door Nieuw-Zeeland met de America’s Cup heb ik opnieuw gezien hoeveel de kiwi’s van zeilen houden. Ik weet zeker dat ze de race op de voet zullen volgen.”

Bouwe Bekking schipper van Team Brunel kijkt ernaar uit om samen te mogen werken met de talentvolle jonge zeiler.
Bekking: “Peter zie ik echt als een exponent van een nieuwe talentvolle generatie. Het mooie is dat hij zich ondanks zijn jonge leeftijd al echt heeft bewezen. Ik ben blij dat we hem, zeker ook met zijn ervaring vanuit het Olympische zeilen en de America’s Cup, aan het team kunnen toevoegen. Met deze drie: Peter, Carlo en Kyle hebben we zo ook een sterke vertegenwoordiging binnen het team in de categorie zeilers onder de 30 jaar.”

De aankondiging van Peter Burling zet het totaal aantal zeilers nu op zeven.

– Bouwe Bekking (NED)
– Carlo Huisman (NED)
– Kyle Langford (AUS)
– Juanpa Marcos (ARG)
– Alberto Bolzan (ITA)
– Maciel Cicchetti (ARG/ITA)
– Peter Burling (NZL)

Bekking: “Team Brunel ligt op koers voor de start in Alicante. De rest van Leg 0 zullen we als team gebruiken om in verschillende samenstelling te zeilen en ons voor te bereiden. Tegelijkertijd werken we aan de achterkant nog hard om alles zo optimaal mogelijk voor te bereiden en georganiseerd te krijgen. Zo krijgt het shore team steeds meer vorm en voeren we nog gesprekken met mogelijke partners. Daarnaast hopen we nog een aantal nieuwe partijen te vinden die aan willen haken.”

Foto (top): Leg Zero, VIRB photo, Rich Edwards/Volvo Ocean Race. 22July, 2017

Foto (midden): Peter Burling tijdens de America’s Cup in Bermuda (eigen foto)