Ocean Race, dagrecords sneuvelen… meer dan 572 mijl in een etmaal

Terwijl de vloot IMOCA’s van The Ocean Race naar de finish van de derde etappe van Kaapstad naar Itajai racet, worden 24 uurs records gevestigd…

De omstandigheden waren zeker gunstig om respectabele kilometers te laten optekenen – lange uren daglicht, een bijna perfecte windhoek en snelheid (rond 25 knopen), en relatief vlak water in vergelijking met normale Roaring 40s condities.

Foto: The Ocean Race 2022-23 – 10 maart 2023, etappe 3. Breedbeeld bakboord van Team Holcim-PRB. © Julien Champolion | polaRYSE / Holcim – PRB

Aan het begin van deze etappe stond het 24-uurs afstandsrecord voor een IMOCA met volledige bemanning (officieel bekrachtigd) op 539,71 zeemijl. Eerder deze etappe verhoogde 11th Hour Racing Team de inzet met een dag van 544,63 mijl. 

Maar vrijdagavond en zaterdagochtend zijn die cijfers door de hele vloot weggevaagd. Alle vier de boten hebben meer dan 572 mijl afgelegd in een etmaal.

Het 11th Hour Racing Team zette een vroege mijlpaal van 582 mijl, maar zaterdag om 12.40 UTC zette Team Holcim-PRB wat de nieuwe standaard lijkt te zijn: 588,71 zeemijl, hoewel de omstandigheden nog steeds gunstig zijn en er een kans is dat dit nog hoger wordt.

(Opmerking: alle kilometerstanden van deze editie van The Ocean Race zijn afkomstig van Race Control en moeten nog worden goedgekeurd door de World Speed Sailing Record Council).

Dit alles komt op het moment dat de vloot de finish van etappe 3 op 143 graden oosterlengte nadert, waar alle punten te verdienen zijn en etappe-leider Kevin Escoffier van Team Holcim-PRB hoopt zijn perfecte score op de puntentabel voort te zetten.

Zijn voorsprong is sterk afgenomen – van meer dan 600 mijl minder dan een week geleden tot iets meer dan 130 mijl op vrijdagmiddag. Maar is de afgelopen 24 uur is de voorsprong gestabiliseerd.

Achter de leiders lijkt de Biotherm-bemanning van Paul Meilhat beduidend minder zeker van de tweede plaats dan vrijdag. Het achtervolgende trio, onderling gescheiden door slechts 15 mijl, rukt op. Die ploegen zullen niet veel slapen tussen nu en de aankomst, want elk voordeel zal moeten worden benut om de potentiële punten te maximaliseren.

De laatste posities staan op de Race Tracker

Volg de race op www.theoceanrace.com

UPDATE

Team Holcim-PRB blijft in The Ocean Race een razendsnel tempo aanhouden. Het team vestigde zondagochtend om 02:15 UTC een voorlopig definitief IMOCA-record van 595,26 zeemijl voor een 24-uursrace, waarmee het vorige gecertificeerde record van 539 mijl en het onofficiële record van 560 mijl van de tabellen werden uitgewist.
Schipper Kevin Escoffier is goed gepositioneerd om aan opnieuw als eerste over de lijn te gaan en zijn perfecte record in de race te behouden na overwinningen in etappe 1 en 2…..

De andere volgen op ongeveer 8 uur. Wait and see….