Plastic soep in Volvo Ocean Race

PlasticBouwe Bekking: “Helaas een treurig bericht van Team Brunel om de dag mee te starten. Waarom? Er drijft hier ontzettend veel plastic in het water. Zoveel zelfs, dat ik gisteren besloot om vier uur lang om de tien minuten het aantal voorbijdrijvende stukken plastic te tellen. De uitkomst was schokkend.”

“Elke 37 seconden dreef er een groot stuk plastic voorbij, om nog maar te zwijgen over alle kleine stukjes plastic, die je met het blote oog niet kan zien. En dan te bedenken dat ik het hier heb over een piepklein stukje van de Indische Oceaan van maximaal 50 bij 50 meter aan de loefzijde van de boot.”

“Ik ben geen wetenschapper of onderzoeker, maar ik weet zeker dat het gewicht van al dit voorbijdrijvende plastic enorm moet zijn. Het lijkt wel alsof dit afval met opzet de oceaan ingekieperd is. Het grootste slachtoffer is het zeeleven. En op de lange termijn heeft al dit drijvende afval ook gevolgen voor ons mensen. Misschien bestaat er zelfs een kans dat we straks niet meer risicoloos vis kunnen eten.”

“Gelukkig is er ook goed nieuws vanaf de Indische Oceaan. Onze teamgenoot Rokas Milevičius is in Litouwen bekroond tot zeiler van het jaar. Rokas is een echte ambassadeur van het zeilen, die in zijn thuisland onze sport op de kaart gezet heeft. Voorlopig is Rokas even geen Rocky meer. Hij is nu een echte Rockstar.”

Beelden uit de derde etappe van de Volvo Ocean Race

[huge_it_slider id=”3″]