Steek de oceaan over en behaal je yachtmanbrevetten

De Hogere Zeevaartschool Antwerpen, ATC Cruise Travel en Star Clippers gaan samen scheep op de Star Flyer. Die ontvangt de trainees die een negentien dagen lange opleiding willen volgen tijdens de zeilreis van St. Maarten naar Lissabon. Zo wordt op volle oceaan de theoretische kennis van het navigeren gecombineerd met de praktijk.

Deze oceaanoversteek nodigt twee groepen zeilliefhebbers uit. Zij die hun kennis en ervaring willen boosten. En zij die van de wijdsheid van de Atlantic houden. Deze zeemijlenvreters komen samen op de Star Flyer, een zeilend passagiersschip dat in België werd gebouwd.

Zeven lesgevers, verbonden aan de Hogere zeevaartschool van Antwerpen en gespecialiseerd in zowel de professionele als de pleziervaartmaterie, geven tijdens de oversteek lessen. De onderwerpen zijn navigatie, terminologie, manoeuvres, astronavigatie, weerkunde op zee, veiligheid, reglementen en maritieme radiocommunicatie nl. “global maritime distress safety system” (GMDSS) voor de beroepsvaart “ restricted” of “general” operator certificaten.

In de stopover op de Azoren en in de aankomsthaven Lissabon worden bootmaneuvers aangeleerd en getest op schaal van de pleziervaart. De sloepen van de Star Flyer zijn daar uitermate voor geschikt.

Op de voorlaatste dag van de reis worden er aan boord proeven afgenomen waarmee de trainees een brevet Yachtman of Yachtnavigator kunnen behalen.

De Star Flyer een luxueus ingericht zeilschip voor passagiers, maar voor de aspirant navigatoren wacht een volledig ingerichte navigatiehut en de beste, modernste apparatuur op vlak van positiebepaling, ontvangst van meteo-data, communicatie en veiligheid.

Pleziervaarders die deze reis willen meemaken hoeven geen vaarbrevet te hebben. Door de modulaire aanpak is dit concept geschikt voor beginners zowel als voor brevethouders die hun kennis willen vervolmaken.

De 20-daagse reis start op 8 april 2014 met vlucht Amsterdam-St Maarten en eindigt op 28 april in Lissabon met vlucht terug naar Brussel. Deelnametarief: € 3 600 p.p. op basis van een dubbele bezetting voor de persoon die de opleiding volgt.