Diefstal van uw schip of buitenboordmotor: beter voorkomen

Vorige week was het weer zover. Dieven gingen bij een aantal jachthavens langs de Zeeschelde aan de haal met meerdere buitenboordmotoren. Aanlegsteigers in onder meer Temse en Wetteren kregen tijdens de nacht van zaterdag op zondag ongewenste gasten op bezoek. Met zwaar materiaal werden de beveiligde omheining open gemaakt. De dievenplaag blijft niet beperkt tot ons land. In Nederland maken dieven jaarlijks om en bij de 1000 pleziervaartuigen en 2000 buitenboordmotoren jaar buit.

Om te voorkomen dat uw schip of buitenboordmotor wordt gestolen, kunt u een aantal eenvoudige maatregelen nemen, aldus het Nederlandse DOV Scheepsverzekeringen. Sommige zijn makkelijk uitvoerbaar, andere liggen minder voor de hand. Zo blijken havens waar ruim sociale controle bestaat, vaker gespaard van diefstal dan de haventjes die in idyllische, afgelegen plekjes liggen.

Tips voor uw schip

Uw schip aanleggen of stallen: kies het liefst voor een haven of stalling met beveiliging en cameratoezicht. Leg uw schip vast met een harde ketting of kabel die is voorzien van een goedgekeurd slot. Bekijk voor betrouwbare sloten de slotenlijst van DOV.(PDF)

Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.

Controleer voor u vertrekt of de kajuit op slot zit. Check hierbij ook de ramen.

Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van uw schip of berg het op in een afgesloten ruimte. Denk aan een laptop, tablet, sieraden, geld en losse navigatieapparatuur. Let op! Dit is alleen meeverzekerd indien u een uitgebreide inboedelverzekering heeft afgesloten bij DOV.

Kies voor de installatie van een professioneel beveiligings- of vaartuigvolgsysteem.

Staat uw schip op een trailer? Beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een disselslot of wielklem.

Registreer uw schip met een registratiekaart. Uw schip komt dan in een centrale database te staan, waarin de politie inzage heeft bij

Tips voor uw buitenboordmotor

Gaat u ’t land op? Haal de buitenboordmotor van uw schip en leg ‘m op een veilige plaats in huis.

Een alternatief: zet uw buitenboordmotor vast met een goedgekeurd slot. Bekijk voor betrouwbare sloten de slotenlijst van DOV.

Registreer ook uw buitenboordmotor met een registratiekaart. Dit kan van pas komen, mocht uw buitenboordmotor gestolen worden.

Doe aangifte

Krijgt u helaas toch te maken met diefstal? Doe altijd aangifte bij de politie. Zorg ervoor dat u dan duidelijke foto’s bij de hand heeft: van uw schip en van uw buitenboordmotor (of andere motor(en). Zorg dat in elk geval het registratienummer, serienummer en opvallende kenmerken aan uw schip op de foto’s staan. Bij diefstal is uw schip of buitenboordmotor dan sneller te herkennen of achterhalen.

Bron: DOV Scheepsverzekeringen, Nederland