‘Onze vissers – Het DNA van het Zilte Leven’

Deze zomer kan je vanaf 1 juli de nieuwe expo ‘Onze Vissers – Het DNA van het Zilte Leven’ bezoeken in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke. Het museum brengt verhalen over heldhaftige IJslandvaarders, garnaalvissers te paard en over het leven van de Vlaamse vissersfamilie.

navigo_vrouw_lrDe nieuwe expo ‘Onze vissers – Het DNA van het Zilte Leven’ is een tentoonstelling die een indringend beeld schept van de vissers, die mysteries in verband met het vissersleven opheldert. Wie waren onze vissers? Wie zijn ze nu? Wat betekent de zee, het grote onbekende terrein dat niet alleen vissers maar ook kunstenaars en schrijvers fascineert?

De expo bekijkt de zeevisserijcultuur vanuit verschillende ogen en met respect voor de weinige vissers van nu en voor de velen die er geweest zijn.

Aan de hand van historische foto’s en voorwerpen wordt een verhaal vertelt over de identiteit van de visser en waarom hij als visser geboren wordt, over de natuur en de onvoorspelbaarheid ervan. De bezoeker wordt meegetrokken in de visserscultuur, via kleurrijke verhalen en anekdotes van vissers en vissersvrouwen. Hij wordt opgenomen in een bewogen geschiedenis van lief en leed en van nostalgie. Het is een expo die je moet zien, aan zee, in Oostduinkerke.

De tentoonstelling is open voor het publiek vanaf 1 juli en is te bezoeken t.e.m. 7 januari 2018.

Wat nog meer in het NAVIGO?

Kinderen gaan er graag terug omdat ze via het spel op een makkelijke manier bij het fascinerende vissersleven worden betrokken. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf een Morse-bericht verzenden en zelfs een ‘echte storm’ beleven. Volwassenen vergezellen graag de kinderen bij een tweede bezoek want zij kunnen gratis de tijdelijke tentoonstellingen bezoeken die dieper ingaan op het vissersleven en de zeevisserscultuur. Het bezoek aan de expo is namelijk inbegrepen in het museumticket.

Het NAVIGO-museum is als wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij. De start is een stemmig vissershuisje waar je meteen terug geflitst wordt in de tijd. Nadien wandel je over het strand en maak je kennis met de diverse vormen van strandvisserij, met de garnaalvissers te paard, de lokale helden. Verder in het museum sta je versteld bij het grote bijgeloof van de vissers en ook de maquettes van de vissersboten zorgen voor verwondering en bewondering. De rijke museumcollectie van NAVIGO verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Er is ook levend erfgoed want bij de aquaria sta je oog in oog met de bewoners van de Noordzee.

www.navigomuseum.be