35ste America’s Cup, strijd tussen zeilers, techniek en tactiek

Dit weekend van 27 mei ging de strijd om de 35ste America’s Cup zijn laatste fase in. In de Great Sound, de oceaan inham op Bermuda strijden 6 teams om het voorrecht het op te nemen tegen de huidge Cuphouder, Oracle Team USA.

Voor deze 35ste America’s Cup zal de verdediger in de openingsreeks mee racen – voor de eerste keer in de geschiedenis –  en dan direct naar de finale gaan, terwijl de vijf andere teams de ultieme strijd aangaan om  het te mogen opnemen tegen de bekerhouder.

Hoe verloopt de 35ste America’s Cup?

De Louis Vuitton America’s Cup World Series die in de loop van 2016 op 5 verschillende locaties  in de wereld  werden betwist (New-York, USA – Chicago, USA – Portsmouth, VK –  Toulon, Frankrijk – Fukuoka, Japan – Muscat, Oman) werden gevaren met de AC45F, one-design 45 voet catamarans met vleugelzeil en voorzien van foils. De winnaar van de Series begint aan de “Qualifiers” met 2 punten voorsprong en nummer 2 krijgt 1 punt extra.

Tijdens de Qualifiers stappen de teams over op een nieuwe boot, de America’s Cup Class,  15 meter lang (bijna 50 voet) waarbij de ontwerpers en ingenieurs voldoende vrij spel  kregen om hun stempel te drukken op de ontwerpen.

Dat de strijd tussen de 6 teams op het scherp van de snee gevaren wordt, bewijst onder meer de aanvaring tijdens de training van dinsdag 16 mei, 2017. Land Rover BAR kwam in botsing met Emirates Team New Zealand, met schade aan beide boten voor gevolg.

De officiële opening en de  kwalificatiewedstrijden nam vrijdag 26 mei een valse start. In de Great Sound haalde de wind snelheden  tot 30 knopen. Om de veiligheid van deelnemers en toeschouwers niet in  gevaar te brengen besliste de organisatie de openingsceremonie te verdagen.

Maar zaterdag was het dan wel het ogenblik van de confrontatie. In de Qualifiers komen alle teams tweemaal tegen mekaar uit. De winnaar scoort 1 punt.

De top vier gaat door naar de Challengers Play Offs en zij worden opgesplitst in twee halve finales. De winnaars komen dan tegen mekaar uit om de uitdager te bepalen. In de Playoffs gaat het er telkens om wie eerst vijf  series binnen haalt.

Het gaat er ongemeen spannend aan toe, na  dag 1 staat Landrover BAR, na winst tegen het Zweedse Artemis, maar verlies  tegen Softbank  Team  Japan, met 3 punten op en gedeelde eerste plaats met Oracle USA. Landrover BAR won de Series wat hen bij de start van de Qualifiers 2 punten  opleverde.

ac-schema_640p

Meer ontwerp- dan zeilwedstrijd?

De America’s Cup is zowel een  ontwerpwedstrijd als een  zeilwedstrijd.  De beste zeilers in de wereld nemen het tegen mekaar op, met Olympisch fenomeen Ben Ainslie voor Groot-Brittannië, Franck Cammas  voor Frankrijk, Dean Barker, nu aan het roer van Softbank Team Japan.  In de herfst van 2013 ging Dean Barker met Emirates Team New Zealand de strijd aan om de America’s Cup tegen Oracle Team USA. Barker nam  een 8-1 voorsprong en hoefde nog maar één wedstrijd te winnen om de Cup na tien jaar weer terug te brengen naar Nieuw-Zeeland. Team Oracle USA won echter vervolgens acht wedstrijden op rij, en versloeg hiermee Emirates Team New Zealand. En wie zat er in het team als tactieker bij deze heropstanding van de Amerikanen? Niemand minder dan Sir Ben Ainslie.

De zeilers kunnen  het verschil maken,  maar wanneer een boot sneller is dan de anderen (en er is genoeg ontwerpruimte in de nieuwe klasse om significante verschillen mogelijk te maken) dan zal die waarschijnlijke winnaars zijn. Het is ook de vraag of de verdediger van de Cup Oracle Team USA in deze kwalificaties reeds het volledige snelheidspotentieel  zal tentoon spreiden. Oracle staat na dag 2 wel aan de leiding met vier overwinningen, alleen tegen Artemis dienden ze het af te leggen. Voorlopig zijn de windgebieden heel wisselvallig, de wedstrijden worden dan ook vooral op tactisch vlak gewonnen.

Op woensdag 4 juni kennen we de twee halve finalisten en op 17 juni neemt de winnaar het op tegen de huidige bekerhouder Oracle Team USA.

Het vervolg deze en volgende weken: zie de officiële site van de America’s Cup presented by Louis Vuitton

Rechtstreeks naar de uitslagen