Oracle Team USA wint 34ste America’s Cup

In de 19de en beslissende reeks van de 34ste America’s Cup haalde het Oracle Team USA het van de uitdager Emirates Team New Zealand met een voorsprong van 44 seconden. Oracle, met de 35-jarige Jimmy Spithill aan het roer haalde het met een winst van 9 races tegen 8 voor uitdager.

Het is de tweede maal dat Oracle en Spithill de 162 jaar oude trofee binnen halen, de eerste winst was in Valencia, Spanje in februari 2010. Spithill, toen 30 jaar, was de jongste schipper ooit die de oudste zeiltrofee ter wereld won.

De voorbije week wist Oracle gestaag de bootsnelheid te verbeteren tot op het punt dat de hydrofoil aan de wind een snelheid haalde van 30 tot 32 knopen, tussen de 55 en 60 km per uur.

Oracle stond in de reeksen op een 8-1 achterstand en niemand geloofde in hun comeback. Het team New Zealand van schipper Dean Barker had aan een overwinning genoeg om de Cup in de wacht te slepen.

Met acht overwinningen op rij won het Oracle Team USA alsnog de trofee. Hun topsnelheid in race 19 bedroeg zelfs 44 knopen, zo’n 82 km per uur.

In feite won het team zelfs 11 races om de vereiste 9 punten te verwerven, van bij de start hadden ze twee strafpunten weg te werken die hen door de internationale jury waren toegekend.

Een miljoen kijklustigen verdrongen zich op de pier en in de Marina Green haven en de baai van San Francisco om een glimp op te vangen van de heroïsche strijd tussen de ‘foiling’ of draagvleugel catamarans met ‘wing’ of vleugelzeilen.

,,Dit is het meest indrukwekkende zeilspektakel ooit”, stelde Larry Ellison, de oprichter van het Oracle team. ,,Toen de keuze viel op de catamarans wilden we het zeilen meer extreem maken en boeiender voor het publiek. Daar zijn we in geslaagd.”

Deze wedstrijd heeft het zeilen voorgoed veranderd in een kijksport die door de media gretig wordt opgepikt.

http://www.americascup.com/en/

foto’s: ACEA/Gilles Martin-Raget – ACEA/Ricardo Pinto