Watersportseizoen positief ingeluid op HISWA 2013

Zojuist zijn de deuren van de HISWA Amsterdam Boat Show 2013 gesloten. De afgelopen vijf dagen stond Amsterdam RAI volledig in het teken van watersport. Met nieuwe programmaonderdelen op de beursvloer en een nieuwe focus, namelijk op boten tot tien meter, vaart de grootste watersportbeurs van de Benelux een duidelijk andere koers dan voorheen. En met succes. In totaal brachten bijna 40.000 watersportliefhebbers een bezoek aan HISWA 2013.

Dat is vrijwel evenveel als vorig jaar, echter toen duurde de beurs een dag langer. HISWA 2014 vindt plaats van 5 tot en met 9 maart, wederom in Amsterdam RAI. Aan deze editie wordt tevens de nieuwe aanwinst ‘HISWA Klassieke Schepen’ toegevoegd.

Nieuw concept goed ontvangen

De beursorganisatie kijkt met een goed gevoel terug op de 2013-editie van de beurs. Beursmanager Joost Ringeling van Amsterdam RAI: “Het nieuwe concept van de HISWA werd goed ontvangen. Met een focus op boten tot circa tien meter en een zeer uitgebreid aanbod onderdelen en accessoires onderscheidt de HISWA zich duidelijk en biedt een sterk aanbod aan het begin van het vaarseizoen. Al zal het best nog even duren totdat de nieuwe koers van de beurs tot iedereen is doorgedrongen. Ondanks het feit dat de watersportbranche in roerig economisch vaarwater verkeert, hebben we een sterke beurs neer kunnen zetten met overwegend positieve reacties van zowel bezoekers als exposanten. Dat geeft ons een goed gevoel en veel energie voor HISWA 2014”.

Exposanten overwegend positief

De HISWA Amsterdam Boat Show mocht dit jaar ruim 300 exposanten verwelkomen, iets meer dan vorig jaar. De eerste reacties van deze groep zijn overwegend positief. Ringeling: “We moeten alle onderzoeken onder exposanten natuurlijk nog afwachten, maar de eerste signalen zijn positief. Het gros van de exposanten heeft goede zaken gedaan. Peter Braam van Fort Marina: “De conceptwijziging van HISWA heeft wat ons betreft ontzettend goed uitgepakt. We hebben een goede HISWA gehad; veel beter dan vorig jaar. We hebben een aantal kleinere boten verkocht en verwachten ook nog goede zaken te doen uit de opvolging van de HISWA.” Ook Dennis Kachelland van Seafury is enthousiast: “We hebben een aantal boten verkocht en zijn zeer tevreden over de geplande afspraken voor proefvaarten.” Ingrid Herrebrugh van Rosch Marine laat zelfs weten een beetje overdonderd te zijn: “Voor Rosch Marine is dit echt een hele goede beurs geweest. We hebben geen tijd gehad om zelf rond te lopen of even rustig te eten en drinken. Er was veel animo voor onze producten.”

Fun Sport Zone

Nieuw dit jaar op de HISWA was de Fun Sport Zone, waarmee fun sports voor het eerst sinds lange tijd weer deel uitmaakten van het HISWA-programma. De bezoeker kon er terecht voor informatie over verschillende fun sports, zoals windsurfen, kitesurfen en Stand Up Paddling (SUP). Met name de laatste, een uit Amerika overgewaaide watersporthype, stond in de schijnwerpers. In de Water Fun Zone konden bezoekers ook zelf op een SUP-board stappen. Daarnaast was de HISWA SUP Tocht, die voorafgaand aan de HISWA gehouden werd op de Amsterdamse grachten, met ruim 140 deelnemers een doorslaand succes.

 HISWA Klassieke Schepen

Tijdens de 2014-editie van de HISWA Amsterdam Boat Show wordt voor het eerst de nieuwe aanwinst de ‘Beurs Klassieke Schepen’ geïntegreerd. Onder de nieuwe naam ‘HISWA Klassieke Schepen’ maakt de traditionele Nederlandse scheepvaart vanaf dat moment deel uit van de grootste watersportbeurs van Nederland. Daarmee krijgt de HISWA het breedste aanbod van schepen en scheepsbenodigdheden. De Beurs Klassieke Schepen maakt hiermee een grote stap richting verdere professionalisering en krijgt een aanzienlijk groter bereik dan het evenement in haar huidige vorm.

Voor nog meer watersportplezier in 2013 kan de bezoeker terecht op de HISWA te water, van 3 tot en met 8 september op de NDSM Werf in Amsterdam.