Blauwe Vlag voor negen jachthavens

Negen jachthavens zijn de voorbije maand beloond met een Blauwe Vlag. Dat is een internationaal eco-label dat elk jaar wordt uitgereikt aan locaties die inzetten op duurzaam toerisme aan de kust en de binnenwateren. Daarnaast kregen ook nog 12  zwemvijvers  dit label.

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor jachthavens, stranden en zwemvijvers. De onderscheiding wordt toegekend op basis van de verdiensten op vlak van waterkwaliteit, milieubeheer, veiligheid, toegankelijkheid, bewustmaking en educatie. Jaarlijks screent een onafhankelijke Belgische en internationale jury de kandidaten.

Aan de kust ontvingen de jachthavens in Nieuwpoort (VVW en Koninklijke Jacht Club), RBSC Zeebruggeen VVW Blankenberge het kwaliteitslabel. In het binnenland verwierven zowel  de jachthaven Antwerpen Willemdok, Zilvermeerhaven Port Aventura in Mol, de Spaanjerd in Ophoven, de Herenleek jachthaven in Maaseik en VVW Hyac in Hasselt deze onderscheiding.

Bij de zwemvijvers kregen onder meer het Zilvermeer in Mol , De Gavers in Harelbeke en Geraardsbergen, de Lilse Bergen en de grote vijver van De Nekker in Mechelen een Blauwe Vlag.
Opmerkelijk is dat strand en  zwemvijver in het domein van Hofstade waar de voorbeeldorganisatie ‘Sport Vlaanderen’ de regels voorschrijft, geen Blauwe Wimpel kan voorleggen.  Misschien heeft de organisatie  het te druk met het omwisselen van de oude ‘Bloso’-bordjes.

GoodPlanet Belgium zorgt in opvolging van de Bond Beter Leefmilieu voor de coördinatie en toekenning  van het ecolabel Blauwe Vlag.

Foto: Aanloop jachthavens Nieuwpoort. (Paul Bolsius)

www.goodplanet.be/blauwevlag