Wereldtop Cadetklasse in Nieuwpoort

De wereldtop in Cadet, de populaire 2-mans jeugdboot, zakt deze zomer af naar de Yacht Club WSKLuM in Nieuwpoort. Van 20 juli tot 28 juli verzamelen de beste Cadet jeugdzeilers er voor hun wereldkampioenschap. Er zijn al 80 boten aangemeld.

“Na maanden van intense voorbereidingen zitten we nu in de laatste rechte lijn naar het wereldkampioenschap.  Een kampioenschap dat geen enkele jonge wedstrijdzeiler zou mogen missen.” Zegt Nathalie Gunst, voorzitter van de Belgische Cadetklasse.

België, als gastland en Groot-Brittannië vaardigen de grootste delegaties af, maar de inschrijvingen uit Argentinië, Australië, Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië en last but not least Oekraïne maken er een echt wereldkampioenschap van. 

“Een mooier voorbeeld van de solidariteit binnen de Cadetklasse, dan met de deelname van de Oekraïense zeilers, kunnen we trouwens niet geven.  Om deze jongens en meisjes, ondanks de extreem moeilijke omstandigheden toch te laten deelnemen, hebben Cadet zeilers van over heel de wereld de handen in elkaar geslagen.  Met o.a. een succesvolle crowdfunding zorgen we voor accommodatie, materiaal en het betalen van de deelnamekosten. Vriendschap en respect zijn al jaren dé leidraad binnen de Cadetklasse”, zegt Nathalie nog.

Cadet zeilen voor iedereen

Nathalie Gunst: “Zeilsters & zeilers tussen 7 en 17 jaar kunnen deelnemen.  Diegenen die werden geselecteerd zeilen het officiële WK, alle andere deelnemers varen in de promo-regatta, onder exact dezelfde omstandigheden.” Als land is het een mooi podium om je, als zeilnatie, op de kaart van het internationale zeilen te zetten.

Tot 11 juli kunnen nieuwe teams of gastzeilers uit andere klassen, die van dit uniek evenement willen proeven, zich nog inschrijven via de site van het WK.  Geen ervaring in Cadet, maar wel in een andere klasse?  Geen probleem, bij het lidmaatschap van de Belgische Cadetklasse zijn training en begeleiding tijdens het WK inbegrepen. Eventueel kan de Belgische Cadetklasse een boot ter beschikking stellen of helpen om een competitieve tweedehands Cadet op de kop te tikken.

Belgische hoop

Met het vooruitzicht van een thuiswedstrijd liggen de verwachtingen in het Belgische kamp uiteraard hoog.  De prestaties op de recente Dutch Youth Regatta in het Nederlandse Workum doen het beste verhopen voor de Belgische vaarders.  Op deze sterk bezette internationale wedstrijd in mei, wist Team Belgium alle drie de podiumplaatsen weg te kapen.

De inzet van de zeilers en zeilsters, gecombineerd met het engagement van de ouders, coaches en de maximale ondersteuning vanuit de Belgische Cadetklasse doen het beste verhopen voor een goed resultaat deze zomer.

De Belgische Cadetklasse gelooft heel sterk in het motto: Talent helpt talent ontwikkelen.  “Door deze aanpak zien we een mooie doorstroming van onze jongste vaarders, als fokkemaat, naar de positie van stuurman en stuurvrouw.  Een proactieve aanpak via stages en clinics met de beste coaches resulteert in een succesvolle groep van enthousiaste en gedreven zeilsters en zeilers” verduidelijkt Nathalie nog.

Zin om deel te nemen?  Meld je aan via de site van de organisatie: www.cadet2023.com

Over de Cadet

De Cadet is een jeugdboot met een stevige reputatie.  De lijst van Olympische zeilers die hun eerste stappen binnen het zeilen hebben gezet in een Cadet is lang.  Ook Graaf Jacques Rogge zeilde zijn eerste medailles bij elkaar in deze boot.

Het is een eenheidsklasse, een open zwaardboot voor twee juniorzeilers tussen 7 en 17 jaar. De klasse staat open voor iedereen en is o.a. door de gemixte bemanningen, de geknipte aanloop naar een carrière als wedstrijdzeilster of -zeiler. Het gebruik van drie zeilen (grootzeil, fok en spinnaker) vergt een maximale inzet van talent en doorzicht. Samenwerken in de Cadet is dan ook van het allerhoogste belang om de beste resultaten te kunnen behalen.  De Cadetklasse is internationaal erkend door World Sailing.