America’s Cup catamaran met ‘hometrainer’ aan boord

Op de vooravond van Vlaanderens mooiste zouden onze renners eens stevige concurrentie kunnen krijgen van de zeilers in de America’s Cup. Een van de opmerkelijkste beelden deze maand was dit van de vier bemanningsleden van Emirates Team New Zealand . Op de nieuwe raceboot van Team Nieuw-Zeeland in de 35ste Amerca’s Cup hebben de ‘koffiemolens’ plaatsgemaakt voor pedalen. Het team gebruikt de benen in plaats van de armen.  Op elk van de twee drijvers zijn vier trappers geïnstalleerd. Het lijkt er nu op dat de de zeilers van Emirates Team Nieuw-Zeeland een aerodynamisch treintje van vier man vormen, zoals we dat kennen in een ploegentijdrit bij het wielrennen. Dat allemaal om de zeilen zo snel mogelijk aan te halen waardoor de foils de koolstof boot  uit het water liften en de snelheid toeneemt.

De beenspieren leveren meer kracht op dan  de kleinere armspieren. Dat is geen nieuw idee. Sverige, de Zweedse uitdager uit de 12 Metre Class, zeilde de America’s Cup in 1979 met voetpedalen op de grinders.  Franck Camas introduceerde op zijn Groupama 3 voor de Route du Rhum 2010 ook al een fietsframe. ‘Loskomen’ uit het water dankzij de foils lukt wel, maar of de zeilers ook zouden weten los te komen uit een  peloton, is een open vraag.