Yacht Racing Forum, foils maken natte dromen waar

Eind november vergaderden 270 afgevaardigden en experts in de Deense  havenstad Aarhus om de uitdagingen te bespreken waar de zeilsport mee geconfronteerd wordt tijdens de 10de editie van het Yacht Racing Forum. Dat leverde, wat had je gedacht, aardig wat uiteenlopende visies en standpunten op. Van het oceaanzeilen tot de virtuele zeilwedstrijden, alles werd onder de loupe genomen.

Foto: Hier zorgt de kraan en niet de foils voor het ‘vliegen’ van de catamaran van Landrover BAR op Bermuda. (eigen foto)

 Volvo Ocean Race

Vooreerst werden de ’slave chips’, de eenheidstypes zoals die in de Volvo Ocean Race of in de America’s Cup aantreden, op de korrel genomen. Maar deze aanpak maakt een race alsnog ‘betaalbaar’ en het is beter een race met one-design elementen te hebben dan helemaal geen race, werd betoogd.

Olympische revolutie

De Amerikaan Gary Jobson , zeiler en televisiecommentator naast auteur van een 20-tal boeken, tevens vice president van de  International Sailing Federation, ontplooide een radicaal voorstel om een ‘zeil show evenement’ op touw te zetten. Dat zou een 300 nautische mijl non-stop offshore kielboot wedstrijd voor een tweepersoons gemengd teams worden op de Olympische Spelen in Tokio 2020. Voorafgaand werd een plan ontvouwd om een Offshore Wereld Kampioenschap te organiseren in 2019, eveneens voor tweepersoons gemengde teams.

Frans avontuur

Geen enkel land heeft meer ervaring met oceaanzeilen dan Frankrijk. Logisch dus dat zij met grootse en ambitieuze plannen op de proppen kwamen, onder meer voor de Ultime klasse, de gigantisch performante 100 voet multihulls.

Veelbelovende toekomst America’s Cup

Heel wat discussie ook over de toekomst van de America’s Cup. De plannen van Emirates New Zealand kregen over het algemeen heel wat bijval. Het radicale ontwerp van foiling monohulls biedt veel design mogelijkheden, zowel aan de top als aan de basis.

Virtueel zeilen, war doen we het voor?

En ook het virtuele zeilen  kwam aan bod. Dit laat toe om mensen van elke leeftijd en van waar ook op de planeet te betrekken bij het zeilgebeuren. De virtuele sport heeft steeds behoefte aan nieuwe input en vraagt om vaardigheden om de relatie tussen de boot en de natuurkrachten te beheren. De variatie in boten, van surfplanken tot superjachten, zorgt voor een rijk en gevarieerd spelplatform. Maar het knelpunt blijft de conversie. Digitaal zeilen is fijn, maar als het niet bijdraagt tot de conversie van mensen en de betrokkenheid van de spelers bij het echte zeilgebeuren, waar zijn we dan mee bezig?

Duurzaamheid dient zich in veel vormen en maten aan en kreeg dan ook veel aandacht in alle geledingen van de sport.

Voor vrouwen ziet de toekomst in de zeilsport er rooskleurig uit, maar er is nog heel wat weg af te leggen.

De toenemende snelheid en kracht van de boten zorgt voor nieuwe uitdagingen, in de eerste plaats om de sport veilig te houden. Naast de verzekeringsaspecten werd ook aandacht besteed aan beschermde kledij en helmen.

De toekomst biedt dus interessante mogelijkheden, de foils en kantelkielen van de nieuwe AC 75 laten ruimte voor interessante interpretaties van design teams, maar ook al laten de foils toe om boven de golven uit te stijgen, toch zijn er nog veel adepten te vinden in de zeil community die zweren bij het genoegen door de golven te klieven en de lucht en de zee te voelen als inspiratie voor het zeilen.