Belgische Marine zet mijnenbestrijdingsexpertise in voor NAVO

In februari en maart neemt de Belgische mijnenjager Crocus deel aan de grootschalige oefening Steadfast Defender. Met 90.000 militairen uit 31 NAVO-landen en partnerland Zweden, is het een van de grootste NAVO-oefeningen sinds decennia. De Belgische Marine stuurt niet enkel een schip, maar ook logistieke en communicatieve steun naar het noorden van Europa.

Op de brug van de BNS Crocus

Steadfast Defender is de grootste militaire oefening van de NAVO sinds de Koude Oorlog. Tijdens deze oefening steken Noord-Amerikaanse troepen de Atlantische Oceaan over en manoeuvreren door Europa in samenwerking met Europese machten. Van januari tot mei toont de NAVO aan dat het elk deel van haar territorium kan beschermen en maakt de intentie van alle landen duidelijk: elkaar beschermen voor elke dreiging.

Divisieadmiraal Botman

“De Belgische Defensie toont opnieuw de wil om militaire steun aan de NAVO te leveren. BNS Crocus zal in de komende maand haar expertise in mijnenbestrijding meenemen om met de alliantie samen te werken in het noorden van Europa. Mijnen blijven namelijk een reële dreiging voor de navigatie”, aldus Divisieadmiraal Botman, Commandant van de Belgische Marine.

Samenwerking tussen NAVO-partners is essentieel om operaties efficiënter te laten verlopen. NAVO-landen kunnen ook technieken van elkaar leren. “Dergelijke grote internationale oefeningen komen de interoperabiliteit tussen de verschillende legers alleen maar ten goede. Onze Marine is wereldtop op vlak van ontmijning. Ik ben ervan overtuigd dat zij hun kennis en vakmanschap zullen delen met onze partnerlanden in het belang van veilige vaarroutes op zee. Deze oefening toont aan dat de alliantie klaar staat wanneer nodig om samen te werken aan ieders veiligheid”, aldus minister van Defensie Dedonder.

Nederlandse mijnenjagers van het zelfde type als de BNS Crocus

GEALLIEERDE VLOTEN

De mijnenjager Crocus vaart in groepsverband, met de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1), richting het Hoge Noorden. De NAVO beschikt over vier permanente vloten, die steeds inzetbaar zijn en een brede waaier aan opdrachten kunnen uitvoeren. Op quasi permanente basis zet de Belgische Marine eenheden in binnen deze geallieerde vloten.

Een mijn wordt tot ontploffing gebracht

De SNMCMG1 en SNMCMG2 zijn permanente geallieerde vloten van mijnenjagers en -vegers en hebben als belangrijkste opdracht om zeemijnen op te sporen en onschadelijk te maken. Daarnaast kunnen deze vloten ook helpen om piraterij te bestrijden, reddingsopdrachten uit te voeren of bemanningen van schepen in nood te evacueren. Deze vloot voert voornamelijk haar opdrachten uit in de Baltische Zee.

Lunch: erg verzorgd bij de Marine

foto’s © Georges Janssens