Wintertips

Voor wie de boot op de kant heeft voor de winter, heeft DOV-Scheepsverzekeringen een vijftal tips die ervoor kunnen zorgen dat uw schip de winter goed overleeft.

Tip 1. Schip uit het water? Kijk mee

Het allerbelangrijkste is: wees zelf aanwezig als uw schip bij de winterstalling uit het water wordt gehaald. Kijk mee en controleer: zitten de hijsbanden op de juiste plek? In de meeste gevallen zitten er merktekens op de romp van uw schip. Hier worden de hijsbanden geplaatst. Hiermee voorkomt u dat een hijsband om de schroefas schiet. Mocht er toch nog iets misgaan, heeft u als getuige alle informatie direct uit de eerste hand. Dus geen verrassingen achteraf.

Loopt uw schip toch schade op tijdens het in het water laten of uit het water halen (op de werf)? Bij DOV is dit meeverzekerd. De schade krijgt u als u bij ons verzekerd bent, dus gewoon vergoed.

Tip 2. Bescherm uw schip tegen de kou

Staat uw schip eenmaal buiten op de kant? Zorg ervoor dat uw schip goed beschermd is tegen eventuele vrieskou. Spoel onder meer antivries door uw motor, vul de waterpompen hiermee en beveilig de buitenboordafsluiters.

Tip 3. Ventileer…

Zorg voor genoeg ventilatie. Zet de vloerplanken omhoog en zet kasten open. Dit zorgt ervoor dat uw schip kan ‘ademen’ en voorkomt schimmel en rot.

Tip 4. Bekijk ook eens de onderkant

Nu uw schip toch uit het water is gehaald, bekijk dan ook eens de onderkant. Hier kijkt u niet dagelijks tegenaan. Controleer op eventuele beschadigingen, slijtplekken en scheurtjes. En is de schroef nog in goede staat?

Tip 5. Strijk uw mast

Uw mast is een windvanger. Op de kant heeft uw schip geen vrijheid om mee te bewegen met de wind. Daardoor is uw schip extra kwetsbaar. Strijk daarom uw mast.

Meer wintertips voor onderhoud aan uw schip? Bekijk de checklist van DOV voor winteronderhoud. www.dov-verzekeringen.nl (checklist voor winteronderhoud van uw boot  – PDF)