Nieuw  Jules Verne record voor Idec Sport en Francis Joyon

Met de Idec Sport trimaran bracht Francis Joyon het nieuwe Jules Verne zeilrecord  rond de wereld op 40 dagen, 23 uur, 30 minuten en 30 seconden. Idec Sport ging op donderdag 26 januari, 2017 om 08:00 49 min door de finishlijn. Francis Joyon en zijn vijf bemanningsleden verbeterden daarmee het vorige record van de Jules Verne Trophy met bijna 5 dagen. Dat stond op naam van Loïck Peyron op de trimaran Banque Populaire en dateerde uit 2012.

Het vertrek was niet gemakkelijk geweest want na een eerste onfortuinlijke start op 20 november ging Joyon met zijn vijf bemanningsleden (Clément Surtel, Gwenole Gahinet, Bernard Stamm, Sébastien Audigane en Alex Pella ) opnieuw van start op 16 december 2016.
De maxi-trimaran Idec Sport ging voorbij de lengtegraad van Cape Leeuwin met een voorsprong van bijna 16 uur en 57 minuten op Loïck Peyrons referentietijd. Tussendoor zetten zij een tweede record neer, dat van Indische oceaan tussen de Kaap de Goede Hoop en Cape Leeuwin in 4 dagen, 09 uur en 37 minuten.

Op 12 januari rondt Idec Sport Kaap Hoorn, de laatste van de drie merkpunten van zijn wereldtour met 4 dagen 06 uur en 35 minuten voorsprong op de referentietijd van Banque Populaire V in 2012. De trimaran haalde verbluffende snelheden, zo werd op dag 14 een afstand van 894 mijl afgelegd tegen 37,3 knopen gemiddelde en noteerde men  8 dagen met meer dan 800 mijl op de teller.
Na een ongelooflijke eindsprint over de golf van Biskaje, gestuwd door een gunstige zuidzuidoosten wind, wist Francis Joyon het absolute zeilrecord rond de wereld te verbreken met bijna vijf dagen.

Foto: © JM Liot / DPPI / IDEC SPORT

Idec_1_LR