Open Noordzee Kampioenschap kampt met IRC – CR overlopers

Het Open Noordzee kampioenschap is een Belgisch regelmatigheids criterium van vijf weekends wedstrijdzeilen met jachten op zee.

Het eindklassement zou dit jaar beslecht worden in Oostende. In de IRC1-2 klasse ging het gevecht om de eerste plaats tussen het team van Dunkerque “Les Dunes de Flandre” en het WSKLuM “IBA Sailing Team”, voor de derde plaats tussen Ragazza en Alegria. Bij de kleinere broertjes uit de IRC3 klasse werd om de titel gestreden tussen Capella van WV Breskens en Picsou van KYCN. En in de CR klasse kon zowel Juliette van de RNSYC als NRJ-Ball van VVW Nieuwpoort nog met de winst aan de haal gaan.

IBA Sailing Team eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Dunkerque Les Dunes de Flandre en Alegria in IRC1-2. Picsou zeilt in IRC3 naar de overwinning, gevolgd door Capella en Sorcier Noir.

In de CR klasse wint Juliette afgetekend met vier paaltjes, voor Monaqua en J-Venture. De winnaars in Oostende zijn ook we winnaars van het ONZK 2016.

De prijsuitreiking van het ONZK seizoen had eind januari plaats in het clubhuis Alberta van de RBSC in Zeebrugge.

Overlopers

Je zou zeggen een mooi seizoen 2016, ware het niet dat we merkten dat een aantal typische wedstrijdjachten van de IRC klasse overstapten naar de CR klasse, waardoor de filosofie achter de CR formule als een eerste stap naar het wedstrijdvaren en/of het wedstrijdzeilen in een recreatieve en familiale sfeer een beetje zoek is voor de eigenlijke doelgroep. Ook in de IRC klasse wordt daardoor het circuit minder aantrekkelijk door gebrek aan deelnemers, voornamelijk in IRC 1 en 2.