The Ocean Race Europe in de startblokken

 Internationale offshore raceteams verzamelen zich deze week in Lorient voor de start van de eerste editie van The Ocean Race Europe, op zaterdag 29 mei 2021. Deze  nieuwe Europese zeilwedstrijd wordt betwist over drie etappes en 12 topteams uit negen landen nemen deel.

Foto: 11th Hour Racing Team zeilen in Concarneau, Frankrijk in de aanloop naar de start van The Ocean Race Europe. © Amory Ross / 11th Hour Racing

De race staat open voor twee klassen: de VO65 one-designs en de 60 voet IMOCA prototypes. Beide klassen zijn in staat om indrukwekkende snelheden te behalen en kunnen, onder bepaalde omstandigheden, 600 mijl in 24 uur afleggen.

De 2000 zeemijl (3.700 km) van The Ocean Race Europe brengt de teams van Lorient naar Genua in Italië, met etappes in Cascais, Portugal en vervolgens Alicante, Spanje.

De start van de race op zaterdag 29 mei wordt live uitgezonden op Eurosport, in 50 landen en is ook te volgen op www.theoceanrace.com en de YouTube- en Facebook-platforms van @theoceanrace.

CORUM L’Épargne, het IMOCA team onder leiding van Nicolas Troussel zal racen / deelnemen aan The Ocean Race Europe. © Eloi Stichelbaut – polaRYSE / CORUM L’Épargne

Van Whitebread over Volvo tot The Ocean Race

De Ocean Race Europe is een initiatief van  de organisatoren van The Ocean Race – een wedstrijd rond de wereld in etappes met bemanning –  die om de vier jaar wordt gehouden. De allereerste vond plaats in 1973 en ging van start als de Whitbread Round the World Race, veranderde van sponsor en dus ook van naam en werd in 2001 de Volvo Ocean Race. Na de 13de editie trok Volvo zich terug als hoofdsponsor en werd de benaming in 2019 The Ocean Race, tout court.

Veel van de teams die zich hebben aangemeld voor The Ocean Race Europe zijn ook van plan om deel te nemen aan de volgende ronde-de-wereldeditie van The Ocean Race, die in de herfst van 2022 zal vertrekken, vanuit de Spaanse stad Alicante, waar het hoofdkantoor van de race gevestigd is.

Zeilers uit 23 landen zullen deelnemen aan The Ocean Race Europe. In de teams vinden we internationaal gerenommeerde zeiles terug naast een selectie van jonge en getalenteerde nieuwkomers die hun debuut maken in de professionele oceaanrace scene.

De race wordt gevaren, zowel in VO65 als in IMOCA. De VO65 is het eenheidstype waarmee de vorige Volvo Ocean Race werd gezeild. De IMOCA prototypes is een wedstrijdklasse met een grote vrijheid op vlak van ontwerp en bouw. De voorschriften worden bepaald door  de klasseorganisatie, IMOCA (International Monohull Open Class Association) en geldt zowat als het labo voor vernieuwing in de zeilsport. Zowel de kantelkiel als de foils beleefden hun oceaandoop in deze klasse, onder meer tijdens de Vendée Globe. De IMOCA’s worden wel eens vergeleken met de Formule 1 uit de autoracerij

Offshore Team Germany, met Robert Stanjek als schipper, neemt deel aan  The Ocean Race Europe 2021. © Offshore Team Germany.

IMOCA-teams

In de categorie IMOCA staan ​​drie Franse teams aan de start naast teams uit de Verenigde Staten en Duitsland.

Het Amerikaanse 11th Hour Racing-team wordt geleid door Charlie Enright, met twee deelnames aan  The (Volvo)  Ocean Race. Vanuit hun basis aan de Amerikaanse oostkust in Newport, Rhode Island, stak het team onlangs de Atlantische Oceaan over om deel te nemen aan The Ocean Race Europe.

Na een indrukwekkende derde plaats in de Vendée Globe 2020-21, staat de Franse schipper Louis Burton weer aan het hoofd van het Bureau Vallée-team voor deze eerste editie van The Ocean Race Europe.

De Franse schipper Nicolas Troussel leidt de Corum L’Épargne equipe is bekend om zijn dubbele succes op de Solitaire du Figaro. Ze hebben een getalenteerd en even competitief trio samengesteld voor hun komst naar The Ocean Race Europe. Samen met Nicolas, aan boord van de nieuwste boot uit de IMOCA-klasse, ontmoeten we Sébastien Josse, Marie Riou en Benjamin Schwartz, beiden winnaars van de laatste editie van The Ocean Race in 2017-18 met Dongfeng Race Team (Marie als zeiler en Benjamin binnen de technisch team), die in 2020 ook het Europees Kampioenschap Gemengd Dubbel hebben gewonnen.

De Franse schipper Thomas Rettant en zijn nieuwste generatie IMOCA keren terug in de competitie na een zesde plaats in de Vendée Globe 2020-21. Het team ondersteunt LinkeOut, een innovatief initiatief dat daklozen in Frankrijk helpt de weg terug naar het werk te vinden.

Offshore Team Duitsland, met als schipper Robert Stanjek, rekruteerde voor deze eerste editie van The Ocean Race Europe de Britse Olympische Annie Lush, maar ook de jonge en getalenteerde Duitse zeiler Phillip Kasüske, naast een zekere Benjamin Dutreux, die schitterde in de laatste Vendée Globe, met een negende plaats aan het einde van zijn solo non-stop rond de wereld. De mediaman van het team is de Duitser Felix Diemer.

 De VO65-vloot

VO65-klasseboten zijn gebruikt in de laatste twee edities van The Ocean Race Around the World en de vloot bereidt zich voor op een derde uitgave van deze race ronde de wereld  in 2022-23. De boten zijn gebouwd volgens strikte regels van één ontwerp, zijn perfect identiek en vormen daardoor  een ​​zeer competitief veld.

De VO65-categorie op The Ocean Race Europe zal bestaan ​​uit twee Nederlandse teams, een Oostenrijkse, een Litouwse, een Mexicaanse, een Poolse en een Portugese.

Het eerste Nederlandse team is AkzoNobel Ocean Racing, met als schipper de Australiër Chris Nicholson, een van de meest ervaren zeilers ter wereld. Eeen internationaal team combineert ervaring en jong talent.

Het Portugese Mirpuri Foundation Racing Team zal worden geleid door de Franse schipper Yoann Richomme.

Onder leiding van de Nederlandse zeiler Bouwe Bekking – allereerste deelname aan de Ocean Race in 1985-86 – treedt Sailing Poland aan met een jong en getalenteerd Pools team dat ervaring wil opdoen in het oceaanracen.

De Litouwse Ambersail 2-bemanning staat onder leiding van de Litouwse schipper Rokas Milevičius – die deelnam aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Onder leiding van ervaren schipper Gerwin Jansen, is The Austrian Race Project een jong en ambitieus team van zeilers die ook een deelname aan  The Ocean Race 2022-23 op het oog hebben. Hun deelname aan The Ocean Race Europe is een belangrijke stap op weg daar naartoe.

De schipper van Viva México wordt Erik Brockmann, een voormalig wereldkampioen in de J70-klasse.

Onder leiding van de Nederlander  Simeon Tienpont, tweevoudig winnaar van de America’s Cup, presenteert Team Childhood I een ervaren line-up met onder meer de Nederlandse Gerd-Jan Poortman, Peter van Niekerk, Wouter Verbraak en voormalig Olympisch atleet Pieter-Jan Postma.

De Ocean Race Europe start op zaterdag 29 mei vanuit Lorient en eindigt op 19 juni in Genua, Italië. Naast de drie etappes die elk hetzelfde aantal punten krijgen – etappe 1 Lorient – Cascais, etappe 2 Cascais – Alicante, etappe 3 Alicante – Genua – zullen de teams twee kustraces rijden in Cascais en vervolgens in Genua, met toegekende bonuspunten naar de eerste drie.