Vendée Globel, update 26/11: Thomson en Le Cléac’h spelen haasje over…

De  Franse schipper Armel Le Cléac’h veroverde  zaterdag 26 november eventjes de toppositie in de Vendée Globe, maar de Britse schipper Alex Thomson liet hem niet begaan  en knokte zich weer naar de eerste plaats.
Bij de update van 08.00 UTC update stond Le Cléac’h op de eerste plaats en dit voor de eerste keer sinds hij twee weken geleden zijn voorsprong moest prijsgeven aan Alex Thomson.

Thomson gijpte en ging noordwaarts terwijl Le Cléac’h ervoor koos om een oostelijke koers aan te houden. Dat leverde de schipper van Banque Populaire VIII acht nautische mijlen voorsprong op.

Echter, drie uur later was het opnieuw kiezen, ditmaal ging Le Cléac’h naar het noorden, terwijl Thomson opteerde voor het oosten. Om 11.00 UTC nam Thomson de leiding weer in handen en wist een buffer van  16 nm uit te bouwen.

Le Cléac’h zei dat de eerste plaats momenteel nog niet het belangrijkste is, maar wel het feit dat hij Thomson had ingehaald. Het blijft haasje-over aan de top,  zondag 15.00 u had Le Cléac’h weer 3 nm voorsprong.

Pech is ook op de afspraak in deze Vendée Globe, of het zijn walvissen, drijvende containers of boomstammen, alweer heeft een topvijf zeiler) moeten opgeven. Ditmaal was het Morgan Lagravière (SAFRAN) na een botsing met een UFO (‘Unidentified Floating Object’).

Volg de Vendée Globe op de voet: http://www.vendeeglobe.org/en/news