Volvo Ocean Race geeft  vrouwvriendelijke teams numeriek voordeel

Terwijl in het Portugese  Lissabon de boten voor de editie van 2017-18 van de Volvo Ocean Race een ingrijpende refit ondergaan, is er ook wat betreft de samenstelling van de bemanning nieuws te melden. ‘Bemanning’ is niet langer de meest adequate term, want de race wil vrouwvriendelijker worden.

De gewijzigde wedstrijdregels laten een volledige mannenteam toe tot zeven zeilers, eentje minder dan in de afgelopen editie. Gemengde bemanningen daarentegen genieten aanzienlijke, numerieke voordelen.

De mogelijke bemanningscombinaties voor 2017-18 zijn als volgt:

7 mannen

7 mannen en 1 of 2 vrouwen

7 vrouwen en 1 of 2 mannen

5 mannen en 5 vrouwen

11 vrouwen

De wijziging in de regels volgt op de succesvolle campagne van Team SCA in 2014-15. De vrouwenploeg eindigde als derde overall in de serie havenraces en won een etappe, wat al 25 jaar niet meer door een damesteam was gepresteerd. Tegelijkertijd liepen de zeilsters tegen het plafond van hun kunnen over het geheel van de etappes gezien. Zonder in staat te zijn om eenmaal op zee van de meer ervaren collega’s te leren.

Verder blijft de Race trouw aan het commitment om jongere zeilers een kans te geven. Dat gebeurt met de regel dat twee bemanningsleden onder de 30 jaar moeten zijn tegen de tijd van de finish in Scheveningen.

Meer informatie www.volvooceanrace.com

Foto: Team SCA –  Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race