Emirates Team New Zealand wint overtuigend ACWS Auckland

Op 15 januari gaat de voorronde van de 36ste America’s Cup van start in Auckland, Nieuw-Zeeland. De winnaar van deze voorrondes zal het opnemen tegen de huidge ‘defender’ Emirates Team New Zealand . De 36ste editie van de America’s Cup wordt  daar betwist tussen 6 en 21 maart 2021.

In lijn met de hoofdsponsor gaan de voorrondes door onder de naam ‘The Prada Cup’ van 15 januari tot 22 februarin 2021. Tussen 17 en 25 december hadden op het wedstrijdwater in Auckland de America’s Cup World Series plaats. Dat is de enige voorbereidende race waarbij  ook de uitdager van de partij is. De andere series die eerder dit jaar gepland waren in o.a. Portsmouth en Cagliari werden als gevolg van de coronapandemie afgelast.

De Kiwi’s, zoals Emirates Team New Zealand gemeenzaam genoemd wordt, won de PRADA ACWS Auckland met 5 overwinningen en slechts 1 verlies. Tweede werd New York Yacht Club American Magic (4 overwinningen – 2 verliespartijen), Luna Rossa Prada Pirelli (3 overwinningen – 3 verliespartijen) werd derde en vierde INEOS TEAM UK (0 winst – 6 verliespartijen).

© COR 36 / Studio Borlenghi

PRADA X-mas Race, geen wind, geen wedstrijd…

Op 20 december stond dan de Prada  X-mas race gepland maar die werd bij gebrek aan wind afgelast. In de eerste race tussen  Emirates Team New Zealand en  INEOS TEAM UK, viel de wind terug  tot om en bij de 6 knopen en werd de race afgeblazen. Geen wind, geen winnaar.

De derde en laatste wedstrijddag van de PRADA ACWS Auckland werd gezeild met matige tot zeer lichte wind (8-15 knopen). De topsnelheid van de dag werd bereikt door Britannia (VK) met 43,3 knopen, vervolgens Te Rehutai (NZL) met 42,6 knopen, Luna Rossa (ITA) 41,2 knopen en PATRIOT (VS) 37,5 knopen.

Het volledige verloop van de wedstrijden is opnieuw te beleven dankzij de ‘relive’ opnames:

https://www.americascup.com/en/relive

Ter informatie:

De 36ste editie van de America’s Cup wordt betwist met de AC75. De nieuwe 75 -voets America’s Cupper is geen multihull zoals bij de vorige editie in Bermuda, maar een monohull met verzwaarde foils of draagvleugels.
De boten moeten aan een hele resem klasseregels voldoen waarover tussen de verdediger en de uitdager een compromis werd gesloten.
De officiële uitdager (Challenger of Record) is het Luna Rossa-syndicaat dat de Siciliaanse jachtclub Il Circolo Della Vela Sicilia vertegenwoordigt: Luna Rossa Prada Pirelli Team.  

 Lengte: 20,7 m

Max. breedte: 5 m

Gewicht: 6,5 ton

Masthoogte: 26,5 m

Groootzeil: 135 – 145  m²

Jib: 90 m²

Code Zero: 200 m²

Centreline T-foil roer: max. diepte: 3,5 m / spanwijdte: 3 m

Foils (twin canting T-foils – kantelende T-foils): max. diepte : 5 m / vleugelbreedte : 4 m

Bemanning: 11 zeilers, totaal gewicht 960 – 990 kg.