Sailor of the year Awards 2016 worden populariteitspoll

Een ‘Award’ wordt in principe toegekend op basis van verdiensten of prestaties. Het  Koninklijk Belgisch Yachting Verbond (KBYV) maakt er echter een populariteispoll  van. Op 16 december worden in het nieuwe clubhuis van de Royal Yacht Club of Belgium aan de Thonetlaan op Antwerpen Linkeroever dan ook niet de ‘Awards’ voor de meest verdienstelijke “Sailors of the Year” uitgereikt maar krijgen de populairste  zeilers van het jaar een prijs.

Het populisme viert hoogtij in onze maatschappij. Het is een ijdele hoop dat de zeilwereld daaraan kan ontsnappen, want het organiserende comité van de jaarlijkse Sailor of the year Awards laat zich hierdoor meeslepen. Zij hebben wel de verdienste een talentrijke shortlist samengesteld te hebben uit de veertig door het brede publiek voorgestelde kandidaten. In de nomineringsfase is de betrokkenheid van het publiek een goede zaak, want zo kunnen prestaties en verdiensten die niet zo voor de hand liggen, toch naar voor geschoven worden. Maar daar stopt het.

Kiezen tussen onvergelijkbare kandidaten slaat nergens op. Kan het nieuw samengesteld gezin  Lauwerier-Persoons niet op zijn verdiensten beoordeeld worden wanneer de fusie VYF-VVW  zich ook in de praktijk zonder al te veel getouwtrek weet te ontplooien? En wat doen ‘officials’ of ‘meetmeesters’ in de managementcategorie? Dat doet hun verdiensten onrecht aan.  En het is toch weinig vereffend dat Evi Van Acker die op een schitterende wijzen een jongere generatie op weg heeft geholpen, het in een populariteitstest moet opnemen tegen haar jongere teamgenoten.

Prestaties en verdiensten zijn onderling moeilijk te vergelijken, maar dat is nog geen argument om dan maar voor een online stemming te kiezen. Een online voting is een gemakkelijke manier om de vele gevoeligheden van de verschillende belangengroepen in het zeilwereldje te omzeilen. Maar wordt het geen tijd dat volwassen bestuurders in de zeilwereld tot een vergelijk kunnen komen? (LvD)

Foto: Dé beloften van 2016, de 49-er zeilers Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers die In Rio ervaring  opdeden en alles zetten op Tokio 2020. Foto ANP/ Thom Touw/OS Rio