Vendée Globe weekoverzicht : Alex Thomson neemt de leiding… maar moet snelheid minderen

Meest opvallend de voorbije week ( 12 tot 16 november 2016) was de prestatie van Alex Thomson (Hugo Boss) die de leiding veroverde na een uitstekende trajectkeuze, wat zijn vergissing van de eerste dagen meer dan goedmaakte. Hij sneed door de Kaapverdische Eilanden en wist de gevreesde windstiltes in de ‘Pot Noir’ handig te omzeilen.

De Britse koploper van de afgelopen zes dagen  was in staat om te profiteren van de passaatwinden van de Zuid-Atlantische Oceaan. Hij wist de kloof met de achtervolgers, aangevoerd door Armel Le Cléac’h (Banque Populaire VIII), Sébastien Josse (Edmond de Rothschild) en Vincent Riou (PRB) uit te bouwen.
In de laatste gelederen hadden alle deelnemers af te rekenen met de meteorologisch wispelturigheid  van het  gebied dat zijn reputatie alle eer aandeed. Al zijn de zeilers nog niet met  helse omstandigheden geconfronteerd, de racesnelheid was extreem hoog. Nog niemand van de negenentwintig concurrenten diende de strijd te staken. Tanguy de Lamotte (Initiatives-Cœur) keerde terug naar Les Sables d’Olonne  na de breuk van zijn mast. Tanguy besefte tijdig  dat het niet mogelijk was om de Stille Zuidzee in te duiken in deze omstandigheden …

Gisteren, zaterdag 19 november werd Alex Thomson  verplicht snelheid te minderen. Zijn 60 voet foiling jacht raakte een object onder water in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. De stuurboord foil, een van de  twee foils waar de boot mee is uitgerust, werd beschadigd. Ook zijn romp liep krassen op aan stuurboord.Thomson zeilde met en snelheid van 22 knopen toen hij het object raakte. Tot de botsing lag Thomson op koers om een nieuwe 24-uurs solo afstand wereldrecord te doorbreken, hij had op dat moment 531 mijl op de teller staan. Door dit voorval lopen de achtervolgers op hem in. (Foto: Cleo Barnam / Hugo Boss / Vendée Globe)

Résumé hebdomadaire #2 : Bienvenue sur l… door VendeeGlobeTV