2017 EUROSAF Medemblik 23 tot 27 mei

De Eurosaf in Medemblik is de volgende belangrijke afspraak voor de Belgische topzeilers. Voor het VYF-VVW Team is dit de derde belangrijke ontmoeting van dit jaar na de World Cups in Miami en het Franse Hyères. De wedstrijd is vooral voor de zeilers op Laser Radial belangrijk omdat op dit vaarwater later dit jaar het wereldkampioenschap wordt gezeild. Alle toppers komen dus graag op verkenning. Jammer genoeg moet de Belgische First Lady, Evi Van Acker, verstek laten gaan wegens ziekte maar Emma Plasschaert komt hier haar tweede plaats van vorig jaar verdedigen en ook Maité Carlier komt vaak verrassend sterk voor de dag. Naast het volledige olympische podium zijn alle topzeilers in de Laser Radial present. Ook in de andere klassen zal het druk worden want met meer dan 300 zeilers is dit een hoogtepunt op de zeilkalender.

De eerste races starten op dinsdag 23 mei. De medal race, waarna de winnaar gekend is, wordt op zaterdag 27 mei gevaren.

Emma Plasschaert en Maité Carlier nemen deel in de Laser Radial. Het deelnemersveld bestaat uit 80 zeilsters uit 31 landen. Emma Plasschaert werd tweede in Delta Lloyd, editie 2016, na de olympische kampioene en thuiszeilster Marit Bouwmeester.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Met 112 deelnemers uit 38 landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Yannick Lefèbvre (stuurman) met Tom Pelsmaekers (bemanning) en Levi Slap (stuurman) met Joachim D’hondt (bemanning) nemen deel in de 49er. In deze ultrasnelle klasse strijden er 31 teams uit 14 landen om de overwinning.

Vanaf dit jaar heeft de federatie in haar topsportwerking ook nog twee talentvolle teams opgenomen in de Nacra 17. Het eerste team wordt gevormd door Henri Demesmaeker (stuurman) en Anouk Geurts (bemanning) en het tweede team door Kevin Bonnevie (stuurman) en Isaura Maenhaut (bemanning). Helaas gaan de wedstrijden op Nacra 17 dit jaar niet door.

Dat onze atleten goed in vorm zijn blijkt uit resultaten die dit jaar al behaald werden. Evi Van Acker wist de World Cup in het Franse Hyères voor de vier keer op rij op haar naam te schrijven en Emma Plasschaert wist er de medalrace in de Laser Radial op haar naam te schrijven. Maité Carlier schitterde al op de wedstrijd in Palma de Mallorca waar ze op een schitterende vijfde plaats behaalde in de Laser Radial. Bij de Laser Standard toonden jongelingen Sam Vandormael en William De Smet reeds vele malen over heel wat potentieel te beschikken. In de 49er scoorden vooral Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers in Palma de Mallorca waar ze tussen de wereldtop een uitzonderlijke vijfde plaats wisten te behalen.

Website Eurosaf wedstrijd “Delta Lloyd Regatta”.