Volg Antwerp Race live via online tracker.

Volgende zaterdag 15 oktober race 225 zeiljachten vanuit Breskens en Terneuzen naar Antwerpen.  De Antwerp Race is dé uitgesproken klassieker in de zeilwereld van de Lage Landen. Het evenement trekt ervaren wedstrijdzeilers uit België en Nederland aan die in het internationale circuit meedraaien.  Dit jaar kan men de race ook live volgen via een onlinetracker, actief vanaf de start.

Het evenement biedt eveneens de unieke kans voor honderden gelegenheidszeilracers om de drukbevaren Schelde op te kruisen en te finishen in de schaduw van de kathedraal.

VOLG DE RACE MET DE ONLINE TRACKER (ACTIEF VANAF DE START)

 

De race wordt gevaren in drie grote categorieën van jachten: in de IRC, in de CR en in de sportbotenklasse. De IRC is volgens de internationaal geldende tijdcorrectie formule. De CR is de Belgische tijdscorrectie formule, technisch minder veeleisend dan de IRC. De sportboten zijn eenheidsklassen die niet in de twee voorgaande passen. Iedere categorie is opgedeeld in meerdere subniveaus zodat de boten die technisch het meest aan elkaar gewaagd zijn samen starten.

Er zijn acht startgroepen: vier voor Breskens (vanaf 08u25 – afstand 45 zeemijl) en vier voor Terneuzen (vanaf 09u15 – afstand 35 zeemijl).

Toppers om naar uit te kijken

Bij de sportboten starten twee Diam 24 trimarans vanuit Breskens. Deze drieromps zeilboten varen ook de Tour de France à la Voile.

De supersnelle zeilmachines doen hier een gooi naar de Line Hounours of de prijs om als allereerste de finish in Antwerpen te halen. Tussen hen beide wordt het ook een match race: een boot-aan-boot wedstrijd met gelijke wapens.

De Royal Belgian Sailing Club (RBSC), die deze boten beheer,t peilt hiermee naar het enthousiasme van haar jeugdzeilers. ‘Als dat groot genoeg is gaan we voluit voor een Tour de France à La Voile campagne.’ Zegt RBSC team captain Patrick de Mesmaeker.

Kampioenenmatch

De top van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) verschijnt aan de Antwerp Race start: in IRC 1&2 de Ragazza van Jaak Gabriel, de Manta Sailing van het team Lefebvre en de Alegria van Carl Sabbe.

In IRC 3 is het uitkijken naar de Capella van Bressiaan Frans Maas die al jaren deze klasse domineert.

Andre Vincke uit Schilde zal met zijn Juliette in de CR1 categorie zeker zijn topprestaties van het voorbije seizoen willen bestendigen. Net als Out of the Blue van Bernard Flamand in de CR 3-6 reeks.

Voor het gros van de vloot is deelnemen, jawel, belangrijker dan winnen. Met als kroon op de kurk: de wriemelende aankomst in Antwerpen.

Waar kan je de race finish goed zien?

De finishlijn dwars op de Schelde ligt ter hoogte van hoek Fortuinstraat / St. Michielskaai op rechteroever en VVW Schelde / Antwerpen op Linkeroever.

De hele Antwerpse Rede vanaf de Scheldebocht aan de Royerssluis en de Palingplaatponton tot het Zuid wordt zaterdag absoluut de drukste zeilplek van de Lage Landen.

Er zal vanaf St.-Anneke voor iedere meter worden gevochten. Mocht echter de wind te zwak zijn of uit zuidelijke en/of oostelijke richting komen, wordt de finishlijn stroomafwaarts teruggeschoven.

Niet alleen de laatste rakken tot aan de finish, het finishen zelf maar ook het invaren in de jachthaven zullen een ongezien Schelde zeilspektakel opleveren.

Na de race varen de deelnemers naar Jachthaven Antwerpen Linkeroever aan de Thonetlaan.

Hier vangt de Antwerp Racevillage alle fans, talloze supporters en de zeilers op vanaf de middag.

De plek bij de jachtclubs en de havensluis biedt een schitterende uitkijk op de vloot, het binnenvaren in de jachthaven en er is plenty te eten en te drinken.

www.antwerprace.be