UPDATE: Francis Joyon verbreekt eigen solo Noord Atlantisch record… maar wordt 3 dagen later onttroond door Thomas Coville

De Franse zeiler Francis Joyon (Idec Sport) ging in de vroege morgen van woensdag 12 juli 2017 (om 01.37 UTC) door de finish te hoogte van Kaap Lizard, de eindstreep  voor de Noord-Atlantische oversteek vanaf Ambrose Light, New York. Maar amper 3 dagen later werd hij onttroond door Thomas Coville (Sodebo) die als eerste  ooit onder de vijf dagen (4 dagen, 11 uur en 10 minuten) bleef op zijn tocht tussen New York en het Engelse Lizard Point.

 Met een racetijd van 5 dagen, 2 uur en 7 minuten, aan het roer van zijn maxi-trimaran Idec Sport, heeft hij zijn eigen Noord-Atlantische record verbeterd. Aan het roer van zijn vorige Idec voltooide Joyon de reis in juni 2013 na 5 dagen 2 uur 56 minuten en 10 sec en verbrak daarmee  de recordtijd door Thomas Coville (Sodebo). Hij heeft nu dus met 49 minuten zijn eigen record verbeterd. Joyon vertrok vanuit New York om 23.30 uur UTC vorige donderdag voor zijn eerste solo-reis aan boord van de IDEC SPORT zonder de gebruikelijke voorbereiding. Zijn doel was gewoon om het  cruiseschip Queen Mary 2 te verslaan dat naar verwachting donderdagochtend in Southampton aankomt. (Foto: JM Liot).

covilleMaar dat was zonder de vorige recordhouder gerekend. Zijn landgenoot Thomas Coville  vertrok met de trimaran Sodebo iets later uit Amerika en wist met 15 uur en 45 minuten het record van Joyon te te verpletteren. Coville heeft sinds december vorig jaar ook de recordtijd in het zeilen rond de wereld op zijn naam staan met 49 dagen, 3 uur, 7 minuten en 38 seconden. (Foto. E. Stichelbaut).