Eerste waterstofschip Energy Observer maakte tussenstop in Antwerpen

De Energy Observer deed eind maart, tijdens zijn Odyssee rond de wereld ook Antwerpen aan. Deze catamaran van 30 meter lang en 13 meter breed haalt zijn energie  uit zelf aangemaakte waterstof, zon en wind. Het schip was in Antwerpen in het kader van de expo “Watt’s Next?”, een interactieve tentoonstelling voor jong en oud over initiatieven van de Antwerpse haven die bijdragen aan de energietransitie.

Foto: Energy Observer

De Energy Observer is het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart en dat streeft naar energieautonomie. Dit elektrisch aangedreven schip van de toekomst functioneert zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof dankzij een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater. Deze technologische en wetenschappelijke uitdaging heeft als doelstelling om geavanceerde technologieën te testen onder extreme omstandigheden, als voorloper op toekomstige energienetwerken, toepasbaar op land.

De Energy Observer is momenteel bezig met een zesjarige Odyssee voor de toekomst (2017-2022), langs 50 landen, met 101 tussenstops, onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider en documentairemaker Jérôme Delafosse. Een wereldreis om een etalage te worden van innovaties op het gebied van ecologische transitie, met als doel het bewustzijn over hernieuwbare energie, biodiversiteit, agro-ecologie, mobiliteit of de circulaire economie te vergroten, tijdens tussenstops in de rondtrekkende expositiepaviljoens en op sociale netwerken. Deze 21ste-eeuwse expeditie is permanent gericht op het uitvoering geven aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, waarbij de Energy Observer de belangrijkste ambassadeur voor Frankrijk is.
De Energy Observer staat onder Hoog beschermheerschap van Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek, en wordt officieel gesteund door de Europese Unie, de UNESCO en de IRENA.

Meer informatie www.energy-observer.org