Rondje Antarctica voor Volvo Ocean Race

Tijdens de komende editie van de Volvo Ocean Race staat er een rondje Antarctica op het programma. Maar dat is nog niet alles, race CEO Mark Turner onthulde dat een andere optie voor het raceparcours het komende decennium  zelfs een volledige non-stop etappe rond de wereld zou kunnen zijn.

De datums van de drie races na de komende 2017-18 editie zijn nog niet beslist, maar de volgende wedstrijd kan al in 2019 beginnen. De haalbaarheid van een overschakeling naar een twee -jarencyclus van de huidige driejaarlijkse wedstrijd wordt onderzocht. Voorwaarde is een passend agenda te vinden zodat de belangrijke evenementen in de zeilsport – de Volvo Ocean Race, Vendée Globe, America’s Cup en Olympische Spelen – in een niet-tegenstrijdige agenda passen.

“De race zal altijd over de hele wereld gaan en de Zuidelijke Oceaan zal altijd de kern vormen van de uitdaging die we voor de beste professionele zeilers ter wereld in petto hebben”, aldus Turner.

vor_m44907_map-antarctic-2-01-volvo-ocean-race_lr“In de afgelopen decennia hebben we een vaak ongemakkelijk compromis gezien tussen commerciële en sportieve waarden, met meer en meer markten die geïnteresseerd zijn in het hosten van de aankomstplaatsen en we denken dat deze evolutie een goede manier is om zowel de commerciële als sportieve aspecten te ontwikkelen.”

De organisatie nodigt havensteden wereldwijd uit om zich kandidaat te stellen als ‘Host City’. Daarbij kunnen ze kiezen uit een reeks flexibele tussenstopformaten – van een 24-48 uur pit-stop, naar kortformaat tussenstop van vijf dagen, tot en met een twee weekends tussenstop. Deze formules hebben een wisselend prijskaartje.

Voor de eerste keer kunnen potentiële ‘Host Cities’ niet alleen bieden voor een tussenstop, maar ook op meer permanente basis voor activiteiten die significante economische waarde opleveren, zoals de basis voor de Volvo Ocean Race Academies, locaties voor de duurzaame Ocean Summits en een  toekomstige vestiging  van The Boatyard, momenteel gevestigd in Lissabon, Portugal. De werf is verantwoordelijk voor het herstel van de boten tussen de races en zal nu ook de afwerking en montage van beide nieuwe bootvloten in 2019 voltooien.

De Volvo Ocean Race ging als de Whitbread Round the World Race in 1973 van start en zal in 2023 zijn 50ste verjaardag vieren.

De 2017-18 editie, die start in  Alicante op 22 oktober 2017, zal in totaal 12 gaststeden bezoeken over een periode van  meer dan acht maanden.

Foto: Rick Tomlinson/ VOR