Handelsoorlog President Trump treft invoer Amerikaanse boten

Boten gebouwd in de Verenigde Staten worden 25% belast bij invoer in Europa. Dat is onderdeel van het Europese antwoord op de handelsoorlog van Donald Trump waarbij de Verenigde Staten op Europees staal en aluminium een vergelijkbare invoertaks heffen.

Zowat alle boottypes zijn getroffen door deze maatregel: zeiljachten, plezier- of sportboten, met of zonder motoren, roeiboten en kano’s. Maar de Verenigde Staten produceren bijna geen zeilboten meer waardoor bijna  alleen motorboten onder deze maatregelen vallen.

“De unilaterale en ongerechtvaardigde beslissing van de Verenigde Staten laat geen andere keus”, aldus  Europees commissaris voor handel Cecilia Malmström. “De regels van de internationale handel kunnen niet worden geschonden zonder reactie van onze kant. Als de Verenigde Staten hun tarieven zouden schrappen, zouden de Europese maatregelen ook worden opgeheven”.

De belangrijkste getroffen fabrikanten zijn het  Amerikaanse Brunswick en het  Franse Bénéteau, via haar Amerikaanse dochteronderneming Rec Boat Holdings die ze in 2014 hebben overgenomen.

Bij Brunswick zijn 2 merken bijzonder getroffen: Boston-Whaler, het iconische merk van de groep en Sea-Ray, dat 80% van zijn productie in de VS uitvoert via een exclusieve distributeur. De twee andere merken van Brunswick, Bayliner en Quicksilver hoeven zich niet druk maken over deze belastingen omdat ze gebouwd worden in Europa,  meer bepaald in Polen.

Bij Bénéteau worden hun vier Amerikaanse merken – Wellcraft, Glastron, Four-Winns en Scarab -getroffen omdat ze gebouwd worden in Cadillac, aan de Grote Meren.

Welke prijsverhoging mag u verwachten?

Aangezien de 25% belasting van toepassing is op de Amerikaanse startprijs van de boot, zal de uiteindelijke verhoging – logischerwijs 25% –  toch ook afhangen van het feit dat de boot met of zonder motor wordt geëxporteerd. Bij buitenboordmotoren die op een Europese romp worden gemonteerd, zal de prijsverhoging 12 à 13% bedragen, afhankelijk van de prijsverhouding motor-romp.

Foto: Boston-Whaler, een van de door de invoertaksen getroffen merken van Brunswick.