Het tij keert

Rond het rijke watergebonden erfgoed langs beide oevers van de Rupel werd een cross over project opgezet onder de vlag “Het tij keert!”. Dit project haakt enerzijds in op het streekverhaal “Rupelstreek” maar verbreedt dit rivierverhaal ook naar Willebroek, Puurs en Bornem. Erfgoed, mondelinge geschiedenis, landschapsbeleving en toeristische spin-offs lopen hier samen van stapel.

De ruggengraat van dit project vormt de reizende tentoonstelling. De initiatiefnemers plaatsen nautische en andere rivier gebonden relicten in een historische context en lichten per gemeente een aantal thema’s uit de watergebonden geschiedenis. De rode draad doorheen dit erfgoedverhaal zijn de vroeger veelvuldig aanwezige scheepswerven, zaten en killen.

De tentoonstelling zelf is breed een belevingsvol opgevat. Hoek- en staande panelen (25), kisten met alaam en videoschermen (samen 20), een audiozuil met getuigenissen, een overzichtskaart van alle gekende scheepswerven lang de Rupel vormen samen een stijlvol en divers geheel.

Om bezoekers ook actief te betrekken zijn er een reeks klapluikjes aangebracht. Er is ook “een evolutietafel” en een “kinderroute”. We nodigen bezoekers actief uit tot dialoog over het verleden en heden van de Rupel.

‘Onder andere via #tijkeert en facebookpagina “Het tij keert – Watergebonden erfgoed langs de Rupel” en watererfgoed@trvl.be zijn we op zoek naar anekdotes en ongekend foto- en videomateriaal’ weet Joris Wachters, voorzitter van de Projectvereniging Erfgoed Rupel.

Twee jaar op reis

Deze tentoonstelling gaat 2 jaar op reis langs alle partnergemeenten. Steeds bouwt de lokale partner verder rond de tentoonstellingsruggengraat. Zo diept men in Boom bvb het aspect van de bruggenbouwers verder uit, is er een belevingsfeest langs de vallei van de Benedenvliet in Schelle met o.a. oog voor de verdwenen scheepswerf Jacobs en Zonen en legt men in Hemiksem de link tussen 25 jaar Gilliot- en Roelantsmuseum en transport van tegels via de Rupel.

“Groepen en toeristen kunnen inpikken op dit boeiend thema. Je kan de tentoonstelling met gids bezoeken. Een sitespecifieke watergebonden wandeling of fietstocht kan je vastklinken aan de tentoonstelling of het hele thema vanop het water verkennen. Zo voorziet Toerisme Rupelstreek-Vaartland ook een boottocht met ‘de oude veerboot An’ op de Rupel. Vanop het water loodst een deskundige gids je dan langs alle relicten en verhalen” promoot projectcoördinator Stijn Bogaert.

Alle info & boekingen via toerisme@trvl.be.