Nieuw financieringsmodel moet botenverkoop aanzwengelen

vrijdag 18 mei 2012 – (lvd) – De verkoop van boten is de laatste jaren sterk teruggelopen. Wie zijn zeiljacht te koop zet, krijgt nauwelijks respons en is er een koper, dan krijgt die vaak de financiering niet rond omdat banken nauwelijks meer leningen verstrekken voor de aanschaf van een boot.

 

 

Om de markt vlot te trekken, hebben jachtmakelaarsorganisatie European Yachting Network (EYN) en Straetus Incasso een nieuwe vorm van koop-op-afbetaling ontwikkeld, waarbij de verkoper de verkoop financiert.

 Mensen die hun boot weg willen of moeten doen, moeten flink in prijs zakken om hem kwijt te raken, aldus directeur Paul van Rijswijk van EYN. ,,Vaak meer dan zij zich eigenlijk kunnen veroorloven.” Samen met Emile Spruijt van Straetus Incasso bedacht hij een financieringsconcept waar geen bank aan te pas komt.

 EYN verkoopt bijvoorbeeld voor een klant een zeiljacht voor 100.000 euro. De koper betaalt 60.000 euro aan en betaalt het restant in vier jaar af via Straetus Incasso.

 Het duurt dan wel wat langer voor de oude eigenaar al zijn geld binnen heeft, maar daar staat tegenover dat hij zijn boot sneller kan verkopen en tegen een goede prijs. Bovendien ontvangt hij over het nog te betalen bedrag rente. Omdat het incassobureau toeziet op naleving van de betalingen, loopt de verkoper niet het risico dat hij het schip ingaat.

 Maar ook voor de koper zitten er voordelen aan, aldus Spruijt. ,,Hij hoeft niet naar de bank voor een lening en de rente die hij betaalt, is lager dan een bank in rekening zou brengen”

 Voor de verkoper is de rente die hij ontvangt hoger dan die op een spaarrekening. ,,Dat dubbele rentevoordeel is mogelijk doordat er geen bank tussen zit,” aldus Spruijt.

 EYN en Straetus verwachten dit jaar 40 boten op deze manier van eigenaar te zien wisselen EYN verkoopt jachten tegen een verkoopcourtage van slechts 2%. Zie voorwaarden op www.e-y-n.com