20 Blauwe Vlaggen in Vlaanderen

woensdag 9 mei 2012 – (lvd) – Op woensdag 2 mei heeft Bond Beter Leefmilieu in Jachthaven Willemdok in Antwerpen de Blauwe Vlag 2012 uitgereikt aan elf Vlaamse jachthavens en 9 zwemvijvers. Als jacht-eigenaar kan je je engagement voor het milieu zichtbaar maken door een Blauwe Wimpel te voeren op je jacht. De wimpel is voor 10 euro te koop in de Blauwe Vlag jachthavens of bij Bond Beter Leefmilieu.

Voor het nieuwe Blauwe Vlag seizoen van 2012 slaan Bond Beter Leefmilieu en de scheepvaartpolitie de handen in elkaar. Met hun nieuwe nationale preventiecampagne 2012 “Uw water voor later” vraagt de scheepvaartpolitie, onderdeel van de federale politie, bijkomende aandacht voor de bescherming van oppervlaktewateren, bodems, fauna en flora.

De scheepvaartpolitie is door haar specialisatie op geregelde tijdstippen aanwezig in de jachthavens en wordt door de pleziervaartsector aanzien als eerste aanspreekpunt voor vragen en problemen. Informatieverstrekking zit zo ingebed in haar dagelijkse werking.

Op internationaal niveau viert De Blauwe Vlag zijn 25-jarig jubileum. In Vlaanderen zijn ze nu voor de 24ste keer uitgereikt.

Jachthavens die de Blauwe Vlag 2012 in ontvangst namen:

Heerenlaak (Maaseik)
De Spaanjerd (Ophoven)
Willemdok (Antwerpen)
Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (Nieuwpoort)
VVW Blankenberge (Blankenberge)
VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort)
VVW HYAC (Hasselt)
Portus Dixmuda – IJzervaarders (Diksmuide)
Zilvermeerhaven Port Aventura (Mol)
Royal Belgian Sailing Club – RBSC (Zeebrugge)
VVW Leuven ( Leuven)

Zwemvijvers die de Blauwe Vlag 2012 in ontvangst namen:

De Lilse Bergen – grote vijver (Lille)
Kampeerverblijfpark Diepvennen (Londerzeel)
Recreatiecentrum De Mosten (Hoogstraten)
Nuclea vzw (Mol)
Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker – grote vijver (Mechelen)
Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer (Mol)
Blaarmeersen (Gent)
Provinciaal domein De Gavers (Geraardsbergen)
De Spaanjerd (Ophoven)

Kwaliteitslabel Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Met dit kwaliteitslabel kunnen jachthavens en stranden, kust en binnenwateren, zich onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg en veiligheid. Beter voor het milieu en de recreant, maar ook voor de private of publieke uitbater. Kiezen voor een Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters. Het kwaliteitsmerk is één jaar geldig.

Wat moet je doen om een Blauwe Vlag te krijgen?

De jachthavens moeten informatie over natuur en milieu verstrekken, een beleid voor milieumanagement uitwerken, de veiligheid van de jachthaven verzekeren en zorgen voor proper oppervlaktewater om de Blauwe Vlag te mogen hijsen. Er zijn twee types van criteria: verplichte en aanbevolen criteria. Zo is het verplicht om milieu-informatie te geven over nabijgelegen kwetsbare land- en waternatuurgebieden en is het stimuleren van het gebruik van duurzaam transport optioneel.

De Blauwe Vlag internationaal:

De Blauwe Vlag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). Meer dan 3650 stranden en jachthavens uit 46 landen over heel Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Tunesië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Caraïben worden jaarlijks gelauwerd met de Blauwe Vlag. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen verzorgt het Vlaamse luik van deze internationale campagne.

www.blauwevlag.be voor informatie over de Blauwe Vlag in Vlaanderen

www.blueflag.org voor informatie over de Blauwe Vlag wereldwijd

www.bondbeterleefmilieu.be voor meer informatie over Bond Beter Leefmilieu