Tall Ships Races 2020 uitgesteld tot 2021

Sail Training International heeft aangekondigd dat als gevolg van de COVID-19-uitbraak de Tall Ships Races 2020 is uitgesteld tot volgend jaar – de eerste keer dat dit is gebeurd sinds het evenement voor het eerst werd gehouden in 1956.

De Tall Ships Race is telkens een feest voor de jeugdige deelnemers en een ode aan de internationale vriendschap. Tijdens de Koude Oorlog was de Tall Ships Race het bijna het  enige evenement dat grote aantallen jongeren van beide kanten van het IJzeren Gordijn bij elkaar bracht – een prestatie die resulteerde in een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2007.

In 2019 namen meer dan 4.000 jongeren uit 59 verschillende landen deel aan boord van 87 schepen. Bijna 6 miljoen bezoekers gingen kijken naar de schepen in zes verschillende havens. Het evenement van 2020 zou op 2 juli in Lissabon beginnen en op 9 augustus in Duinkerken eindigen, met tussenstops onderweg in  Cadiz en A Coruna.

Jonathan Cheshire, voorzitter van Sail Training International, het in het VK gevestigde ‘charity’ organisatie die het wereldwijde zeilevent coördineert, betreurt het uitstel.

“Het is een groot verdriet voor ons en de gasthavens van dit jaar om het evenement uit te stellen tot volgend jaar, maar we zijn het er allemaal over eens dat een openbare bijeenkomst van deze omvang niet mogelijk is tijdens een pandemie. We voelen mee met  alle jongeren die teleurgesteld zullen zijn door de beslissing, maar volksgezondheid en veiligheid moeten voorrang krijgen.

De financiële impact zal ernstig zijn, maar we overleven het wel. 
De interactie tussen jongeren uit zoveel landen, aan boord en in de haven, is een krachtige katalysator voor interculturele tolerantie en begrip. De ervaring van het leven op zee biedt jongeren ongeëvenaarde kansen om verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen en teamwork te leren. In onze sterk  gemanaged en gemechaniseerde wereld biedt de Tall Ships Race een ongelimiteerd  contact met een van de laatste grote vrijheden, de zee. ”