McIntyre Ocean Globe Race 2023

Dramatische start van de vierde etappe in Punta del Este.

Bij de foto: Pen Duick VI FR (14) Man overboord na de start van leg 4 – Bemanning gered. © Aïda Valceanu/ OGR2023.

Spirit of Helsinki als eerste over de startlijn.

  • Pen Duick VI FR (14) Man overboord – Bemanning gered.
  • Evrika FR (06) & Explorer AU (28) raakten boeien net na de start in volle zee.
  • Spirit of Helsinki FI (71) als eerste over de startlijn in een uitdagende zuidwestelijke wind van 15 knopen en een onrustige zee van 3 meter. Outlaw AU (08) tweede, Pen Duick VI FR (14) derde.
  • Emotioneel afscheid toen 137 zeilers koers zetten naar Cowes, UK in de laatste etappe van de McIntyre Ocean Globe Race.
  • Meer dan 6550 mijl uitdagend zeilen in het vooruitzicht voor de 13 klassieke jachten – wispelturige wind, doldrums en de Golf van Biskaje om naar uit te kijken!

Het was een spannende start bij de vierde en laatste etappe van de McIntyre Ocean Globe Race in Punta Del Este, Uruguay. Slechts enkele seconden na de start om 14.00 uur plaatselijke tijd kwam Spirit of Helsinki FI (71) als eerste over de streep, Outlaw AU (08) als tweede en Pen Duick VI FR (14) als derde – slechts een haartje scheidde zich de nagelbijtend dicht opeengepakte vloot.

Spirit of Helsinki FI (71) gaat over de startlijn, met Outlaw AU (08) op de voet gevolgd. – © Aïda Valceanu/ OGR2023

In 15 knopen zuidwestelijke tegenwind met vlagen tot 25 knopen en een hobbelige deining van 3-4 meter werden de OGR-toeschouwers op de golfbreker van Punta del Este getrakteerd op een spannende vertoning van klassieke jachten die raceten, soms veel te dicht bij elkaar.

Starteam 9 ITL (09), dat aanvankelijk als eerste zou starten, verzocht om als laatste te starten vanwege de last-minute inpakwoede. – © Aïda Valceanu/ OGR2023

En het duurde niet lang voordat deze ’too close for comfort’ race in hoge golven het eerste drama van de dag opleverden. Kort na de start van de race vroeg Maiden UK (03) per radio om communicatie met een Man Over Boord – later werd bevestigd dat het een lid was van de bemanning van Pen Duick VI. De prefectuur werd op de hoogte gebracht van de oproep. OGR vroeg bevestiging aan alle deelnemers en Spirit of Helsinki meldde dat de MOB van Pen Duick VI was en dat de persoon in kwestie was geborgen.

Start van Triana in de 4e etappe van de McIntyre Ocean Race in Punta del Este – © Aida Valceanu / OGR2023

Binnen de eerste 30 minuten kwamen de prachtige Swan 65 Evrika FR (07) en IRC-winnaars van etappe 3 Triana FR (66) iets te dicht bij elkaar. Een aanvaring werd ternauwernood vermeden, maar het resultaat was wel dat Evrika met haar boegspriet tegen een boei botste en deze doorboorde. Schaderapporten zijn nog niet ontvangen van de Evrika, maar het moet een lastige winning zijn geweest… Explorer AU (28) had ook te lijden onder de zware zee en raakte een boei. Ze rapporteerden de schade als ‘cosmetisch’ en gingen verder zonder hinder te ondervinden van de ‘hit and run’.

Aanvaring met een boei; ze zit vast aan de boegspriet van de Swan 65 Evrika – © Matias Capizzano
De yachtclub in Punta del Este viert dit jaar haar 100 jarig bestaan: proficiat

De Ocean Globe Race (OGR) is een retro-race met volledige bemanning in de geest van de Whitbread Round the World Race van 1973 ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het oorspronkelijke evenement. De OGR, die op 10 september 2023 van start ging in MDL’s Ocean Village Marina in Southampton UK, heeft een afstand van 27.000 mijl rond de wereldbol verdeeld over vier etappes, waarbij de Zuidelijke Oceaan en de drie grote kapen worden aangedaan.

De vloot is verdeeld in drie klassen met in totaal 14 deelnemers. Tussenstops zijn onder andere Kaapstad in Zuid-Afrika, Auckland in Nieuw-Zeeland en Punta del Este in Uruguay, voordat de finish weer in Groot-Brittannië ligt in april 2024.

Ga voor meer informatie naar www.oceangloberace.com.

McIntyre Ocean Globe Leg 4, Punta del Este to Cowes, UK – 14:00 RACE START!!