Laatste deelnemer bereikt finish in Mini-Transat… Belgen eindigen in middengroep

In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 november werd de finishlijn van de Mini-Transat La Boulangère 2019 tussen Las Palmas de Gran Canaria en de Canarische eilanden en Le Marin in Martinique officieel gesloten.

Foto: Aankomst van de laatste (en oudste) deelnemer Georges Kick – Breschi/Mini-Transat La Boulangère.

Van de 87 starters in La Rochelle, waaronder 8 vrouwen, hebben 78 schippers deze 22e editie voltooid. Georges Kick ging als laatste deelnemer   zondag 24 november om 6:43:25 door de officiële finishlijn van deze tweede etappe. Met zijn 64 jaar was hij niet alleen de laatste maar ook de oudste deelnemer aan deze editie en zijn aankomst werd met de nodige luister gevierd.

En onze drie Belgische deelnemers?

Overalll  Serie:

32ste  Thibault Raymakers 28 dage 2 uur 11 minuten

44ste  Marie-Amélie 29 dagen 0 uur 15 minuten

48ste Albert Lagneaux 29 dagen 6 uur 15 minuten

Podium Overall

Proto:

François Jambou : 20d 20h 31min 57s

Axel Trehin: 21d 09h 17min 22s

Morten Bogacki: 23d 16h 18min 52s

Serie:

Ambrogio Beccaria: 21d 21h 50min 55s

Nicolas d’Estais: 22d 20h 11min 41s

Benjamin Ferré: 23d 09h 49min 05s

Weinig uitvallers

Slechts negen deelnemers slaagden er niet in het avontuur te voltooien. Vier schippers werden gedwongen zich terug te trekken tijdens de eerste etappe tussen La Rochelle en Las Palmas de Gran Canaria (Jonathan Chodkiewiez, Jean-Baptiste Ternon, Yann Blondel, Pavel Roubal) en drie tijdens  de tweede tussen Las Palmas de Gran Canaria en Le Marin (Irina Gracheva, Thomas Gaschignard en Matteo Serricano). Hendrick Witzmann startte de tweede etappe niet vanwege een blessure en Joe Lacey werd officieel gediskwalificeerd voor het ontvangen van hulp van buitenaf.

Jean Saucet, technisch directeur van het Collectif Rochelais Mini-Transat maakt de balans op van deze 22e editie: “De Mini-Transat La Boulangère werd gekenmerkt door uitstekend weer. We beleefden een eerste etappe met  zeer gevarieerde wind. De tweede fase genoten de deelnemers van een gedragen wind, behalve op het einden, maar dat bracht een beetje zout in de race. Sportief was het fantastisch. Er is een groot niveauverschil tussen de eerste en de laatste, maar dat is wat de charme van het evenement maakt. Er waren drie niet-starters vanwege blessures en de andere uitvallers waren te wijten aan technische schade. Twee boten werden tot opgave gedwongen in de tweede etappee. Het is altijd hartverscheurend, maar beiden waren stuurloos en dat is de ergste schade die kan optreden. ”

Hectische 24 uur

Nooit in de geschiedenis van de Mini-Transat was het gebeurd! Met niet minder dan 37 aankomsten in 24 uur tijd. De organisatoren moesten extra middelen inzetten om de toestroom van deelnemers in goede banen te leiden. Lokale vrijwilligers kwamen de organisatoren ter hulp. Een groot gebied voor de aankomst was windstil. De boten die achterop vaarden kwamen in dezelfde zone zonder wind terecht. Wanneer de wind zeer langzaam herstelde, kwamen ze allemaal ongeveer tegelijkertijd aan. Omdat het 25 minuten slepen was  tussen de finishlijn en de haven, was het noodzakelijk om extra middelen in te zetten. Maar daar was de lokale bevolking graag toe bereid.

De kerncijfers van de Mini-Transat La Boulangère 2019

22e editie van de Mini-Transat

87 schippers in La Rochelle waarvan 8 vrouwen

83 schippers kwamen aan in Las Palmas de Gran Canaria

82 schippers vertrekken in Las Palmas de Gran Canaria

78 schippers bij aankomst in Le Marin, waaronder 7 vrouwen

37 aankomsten binnen 24 uur in Marin

2 internationals op het algemene podium: Ambrogio Beccaria, winnaar in Serie en Morten Bogacki, 3e in Proto

20 dagen, 20 uur, 31 minuten en 57 seconden: de cumulatieve tijd van de twee etappes van François Jambou, winnaar van de Mini-Transat La Boulangère en Proto.

12 dagen, 8 uur, 55 minuten, 3 seconden: de kloof tussen de 1e in Proto en de laatste, David Kremer (cumulatieve tijd op beide etappes)

21 dagen, 21 uur, 50 minuten en 50 seconden: de cumulatieve racetijd op de twee etappes van Ambrogio Beccaria, winnaar van de Mini-Transat La Boulangère in Series

12 dagen, 21 uur, 30 minuten, 5 seconden: het verschil tussen de eerste in Serie en de laatste, Louis-Xavier Lamiraud (cumulatieve tijd op beide fasen)

291,47 mijl afgelegd in 24 uur: record voor de langste afstand in de serie, 5 november door Florian Quenot

18 jaar oud, leeftijd van de jongste deelnemer: Violette Dorange

64 jaar oud, de oudste decaan van deze editie: Georges Kick