Meer en meer straffe meisjes in een typische jongensrichting…

Geen beter moment dan de Internationale Vrouwendag (vrijdag 08 maart) om een paar straffe meisjes aan het woord te laten.  Jongedames met echte zeebenen.  Want meer en meer meisjes kiezen voor een maritieme opleiding om later op en rond het water aan de slag te gaan.  Dat blijkt uit cijfers van het Maritiem Instituut Mercator (MIM) en Are You Waterproof (AYW), dat opleidingen en jobs in de maritieme sector promoot.  Op de schoolbanken van het MIM zitten nu 12 meisjes op een totaal van 138 leerlingen.  Vijf jaar geleden waren het nog maar 2. 

Chelsea Manderlier – 15 jaar
Mijn oom is visser en ik heb altijd naar hem opgekeken.  Daarom wilde ik ook visser worden, maar mijn oom plaagde mij vaak en zei dat meisjes dat niet konden.  Ik schreef me in voor de richting Zeevaart en Zeevisserij om hem het tegendeel te bewijzen!  Niet gemakkelijk, maar ik hoop binnen enkele jaren één van de eerste vrouwelijke vissers te zijn.

Sara Verhasselt – 17 jaar
In tegenstelling tot de andere meisjes, was er niemand in mijn familie of vriendenkring die een maritieme connectie had. Ik was op zoek naar een studierichting die bij me paste en kwam  terecht op www.onderwijskiezer.be. Ik vulde een hele vragenlijst in en kwam uit op de maritieme sector.  Ik zit nu in mijn laatste jaar Maritieme Technieken Dek en wil later varen op volle zee.  Mijn grootste droom is om kapitein te worden, maar ik twijfel nog tussen een carrière bij de Marine, de koopvaardij of varen op een cruiseschip.

Fébe Maertens – 15 jaar
Ik zit in het 3de jaar Maritieme Technieken Dek.  Mijn pépé is visser en ik vond zijn verhalen enorm boeiend.  Hij heeft me getriggerd om voor een maritieme richting te kiezen.  Ik kijk nu al uit naar een carrière op het water, bij de baggervaart of de Marine.

Amber Deschacht – 14 jaar
Mijn papa is visser en als ik hem hoor vertellen over zijn werk, inspireert hij me steeds meer en meer.  Ik vind het een hele coole job, daarom schreef ik me in voor de opleiding Zeevaart en Zeevisserij.  Het zijn mijn oma en mijn mama die me nog het meest steunen in mijn droom om visser te worden..

Marie-Julie De Baene – 16 jaar
Via de scouts leerde ik het Marine Kadettenkorps Oostende kennen.  Stafofficier Katrien Brackx, die ook leerkracht is bij het Maritiem Instituut Mercator nam me al snel op sleeptouw.  Ik wil later in het leven staan zoals zij.  Enorm sterk en weten wat ik wil, maar zeker ook mijn mannetje staan in de maritieme wereld.
Katty Cypers – projectleider Project Olivia
Met Are You Waterproof willen we de maritieme sector bekender maken bij de schoolgaande jeugd.  Daarnaast is er ook Project Olivia, een campagne van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust waarmee we meer vrouwen warm willen maken voor een job op of naast het water.  Vrouwen moeten zich meer laten zien in de maritieme sector en zo andere dames inspireren.  Als Olivia-ambassadeur zeg ik fier: ik ben Katty en ik hou van mijn job aan het water.

Jan Denys – directeur Maritiem Instituut Mercator
In het Maritiem Instituut Mercator in Oostende volgen er dit schooljaar 12 meisjes een maritieme opleiding, het hoogste aantal meisjes in de school, sinds ik hier van 2003 directeur ben.  Een job op zee is niet alleen voor jongens cool en stoer, ook steeds meer meisjes vinden de weg naar het roer.  We zijn bijvoorbeeld bijzonder fier op onze leerlinge Hanne-Lore Genijn, die vorig jaar afstudeerde in het 6de jaar Maritieme Technieken Dek en dit jaar als stuurman aan de slag is bij DEME.

Isabelle Lillo – leerkracht Maritiem Instituut Mercator
Het maritiem onderwijs is toegankelijker voor vrouwen.  De maritieme wereld is niet enkel meer een mannenwereld.  De toekomstperspectieven zijn breder geworden en passen zich aan aan de privéverwachtingen en verlangens van toekomstige zeelieden.

Areyouwaterproof
Areyouwaterproof (AYW) is een samenwerkingsproject tussen de maritieme onderwijsinstellingen, enkele maritieme sectoren en de overheid. Samen maken we promotie voor de maritieme opleidingen en de (varende) beroepen.  We bieden je een waaier van mogelijkheden aan.

Er is maritiem onderwijs op niveau van secundair-, hoger- en volwassenenonderwijs.
De opleidingen zijn gericht op zeevaart, visserij en binnenvaart.
Je kan een maritieme opleiding volgen bij:

 • De Scheepvaartschool – Antwerpen
 • Koninklijk Werk IBIS – Bredene
 • Maritiem Instituut Mercator – Oostende
 • Antwerp Maritime Academy – Antwerpen
 • CVO Scala – Oostende
 • VDAB – Zeebrugge

Partners

 • Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust
 • DEME
 • Fonds voor Rijn- en Binnenscheepvaart
 • Jan de Nul
 • Koninklijke Belgische Redersvereniging