MAPFRE pakt in Melbourne tweede etappezege op rij

Op zondag 24 december pakte MAPFRE na veertien dagen zijn tweede etappezege op rij. Dat levert het Spaanse team belangrijke punten op, aangezien de derde Volvo Ocean Race-etappe van 6,500 nautische mijlen een dubbele score waard is. Ondanks de kielproblemen in de slotfase wist Dongfeng Race Team de welverdiende tweede plek vast te houden, gevolgd door Vestas 11th Hour Racing en het Nederlandse Team Brunel.

Leg 3, Cape Town to Melbourne, arrivals. Photo by Jesus Renedo/Volvo Ocean Race. 24 December, 2017.

Het Spaanse Volvo Ocean Race-team van schipper Xabi Fernández kwam om 17:07 uur Nederlandse tijd over de eindstreep in Melbourne. Hoewel Dongfeng Race Team (met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord) lange tijd aan de leiding ging, finishte de Chinees/Franse boot een kleine vier uur later.

“We hebben hard voor deze overwinning moeten vechten”, zei schipper Xabi Fernández kort na de finish. De Zuidelijke Oceaan stelde de teams behoorlijk op de proef. Extreme kou, dagenlange stormachtige condities en hoge zeeën zorgden voor een enorme uitdaging qua zeemanschap om maar niet te spreken van de tactiek en het racen zelf.

Maar van alle teams liet MAPFRE deze derde etappe het hoogste werktempo zien als het gaat om manoeuvres. Daardoor konden ze langer in betere zeilcondities blijven dan hun concurrentie. Dat was een krachtig statement van een heel sterk team. Schipper Fernandez: “Het sterkste punt van ons team is de groep mensen die we hebben. Ze zijn zo goed, geven ons zo veel en ze hebben zo hard gewerkt deze etappe. Het was zwaar, maar het ging allemaal perfect. Nu kunnen we een paar dagen bijkomen en ons voorbereiden op de volgende.”

Dongfeng teleurgesteld, maar strijdlustig

Dongfeng-schipper Charles Caudrelier en zijn bemanning moesten opnieuw toezien hoe MAPFRE halverwege de etappe de koppositie overnam. Alsof dat nog niet genoeg was, sloeg een dag voor de finish het noodlot toe toen ze schade opliepen aan het kielsysteem. Daarmee kwam zelfs de tweede plek in gevaar toen Vestas 11th Hour Racing en Team Brunel het gat dichtten. Caudrelier: “Dit was de zwaarste etappe die ik ooit heb gedaan. Eerst hadden we dat grote gevecht met MAPFRE gedurende het merendeel van de race en tot slot kregen we net voor de finish dat grote probleem voor onze kiezen. Dan nog dat gekke gedeelte van al dat gijpen rondom de ijslimieten. Het was een heel moeilijke etappe.”

Ondanks de teleurstelling van de verloren koppositie kon Caudrelier toch relativeren: “Er komen nog meer etappes en we zullen beter worden. MAPFRE heeft een kleine voorsprong qua punten en we weten dat zij weinig fouten maken…Dus elk punt telt.”

Laatste podiumplek voor Vestas 11th Hour Racing

Achter de twee koplopers streden Vestas 11th Hours Racing en het Nederlandse Team Brunel om de laatste podiumtrede. Uiteindelijk kwamen Brunel-schipper Bouwe Bekking en zijn team ruim anderhalf uur tekort om die felbegeerde derde plek op te eisen. Vestas team director en co-schipper Mark Towill zei direct na de eindstreep: “Het was zwaar. We zijn blij met weer een podiumplek en het is geweldig om met kerst binnen te zijn. Iedereen kijkt ernaar uit om aan land te gaan.”

Met nog 36 uur te gaan, liet de race tracker geen verschil zien tussen Vestas en Dongfeng voor wat betreft de afstand tot de finish. De tactische situatie van de Frans/Chinese boot werkte echter in hun voordeel. “Het zag er even heel spannend uit, maar zij lagen altijd voor”, aldus Towill. “Brunel zeilde eveneens goed, dus credits voor hen. De condities waren uitdagend, dus we zijn blij dat we heelhuids hier zijn.” In het totaalklassement deelt Vestas nu de tweede plaats met Dongfeng.

Team Brunel finishte voor de tweede maal op rij in de middenmoot. Schipper Bekking: “Het was echt een moeilijke etappe. We verwachtten dat het zwaar zou worden en dat werd het ook. Veel wind en soms waanzinnig zeilweer. We hebben geen grote problemen, dus we zouden de vierde etappe over tien minuten kunnen starten. De boot heeft zich ongelofelijk goed gehouden.” Bekking vertelde tevens dat Annie Lush, die eerder geblesseerd raakte aan haar rug, de laatste dagen weer lichte shifts aan boord heeft kunnen meedraaien.

Beste 24-uur sprint voor Team Brunel

Team Brunel liet een dag voor aankomst de beste 24-uur sprint van deze derde etappe noteren. De Nederlandse Volvo Ocean 65 legde in een etmaal 538,0 nautische mijlen af met een gemiddelde snelheid van 22,4 knopen. “We hadden in veel opzichten een topdag aan boord van Team Brunel”, schreef Bekking zondagmorgen in zijn dagelijkse mail. “Niet genoeg om Vestas in te halen, maar we hebben niet opgegeven. We weten dat rare dingen kunnen gebeuren…”

Drie teams vieren Kerstmis op zee. Sun Hung Kai/Scallywag (met de Nederlandse Annemieke Bes) vecht tot het bittere end met Turn the Tide on Plastic voor de vijfde plaats. Zij zullen naar verwachting vannacht finishen. Team AkzoNobel volgt op woensdag 27 december in de middag Nederlandse tijd.

Etappe 3 – Provisional Results – zondag 24 december (Etappe 3, Dag 15) om 23:30 UTC
1.MAPFRE — FINISHED — 16:07.21 UTC – 14 days, 04h:07m:21s
2.Dongfeng Race Team — FINISHED – 20:10:16 UTC – 14 days, 08h:10m:16s
3.Vestas 11th Hour Racing — FINISHED – 21:52:11 UTC – 14 days, 09h:52m:11s
4.Team Brunel — FINISHED – 23:36:27 UTC – 14 days, 11h:36m:27s
5.Sun Hung Kai/Scallywag — RACING
6.Turn the Tide on Plastic — RACING
7.team AkzoNobel — RACING

Volvo Ocean Race – Current Leaderboard
1.MAPFRE — FINISHED — 29 punten (na etappe 3)
2.Dongfeng Race Team — FINISHED — 23 punten (na etappe 3)
3.Vestas 11th Hour Racing — FINISHED — 23 punten (na etappe 3)
4.Team Brunel — FINISHED — 14 punten (na etappe 3)
5.team AkzoNobel — RACING — 7 punten (na etappe 2)
6.Sun Hung Kai/Scallywag — RACING — 5 punten (na etappe 2)
7.Turn the Tide on Plastic — RACING — punten (na etappe 2)

brunel_aankomst_leg3_lr

Leg 3, Cape Town to Melbourne, arrivals. Photo by Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race. 24 December, 2017.