Autonome veerboot voor Olympische Spelen, Parijs 2024

Atleten en bezoekers zullen een glimp opvangen van de toekomst van mobiliteit over water door de Seine over te steken met een 3D-geprinte, autonome, elektrische passagiersveerboot tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

In december 2022 werden Holland Shipyards Group, Sequana Développement en Roboat aangewezen als winnaar in een landelijke oproep voor autonome passagiersbootprojecten, geïnitieerd door de Franse binnenvaartautoriteit Voies Navigables de France.

De veerboot die door het winnende consortium wordt voorgesteld, wordt 3D-geprint en meet 9 bij 3,90 meter. Daarmee is het de grootste geprinte autonome veerboot ooit.

De veerboot wordt gekenmerkt door een ultramodern ontwerp, een autonoom systeem, elektrische aandrijving en heeft een 3D-geprinte romp van gerecycled materiaal. Het aanmeren en opladen gebeurt automatisch.

De veerboot wordt in de zomer van 2024 ingezet op een belangrijke locatie, die nog niet bekend is, in de buurt van de grote sportevenementen en zal bezoekers van Parijs en atleten in staat stellen om op een nieuwe en milieuvriendelijke manier aan hun mobiliteitsbehoeften te voldoen.`

“De 3D print bouwmethode opent een nieuw spannend hoofdstuk in de scheepsbouw”, zegt Leendert Hoogendoorn, directeur Holland Shipyards Group.