BEA Award voor Tall Ships Races 2022 in Antwerpen

  • woensdag 15 november 2023
  • foto’s © Georges Janssens

Op woensdag 15 november vond de jaarlijkse uitreiking plaats van de Belgian Event Awards (BEA), een evenement waar prijzen worden uitgereikt aan eventorganisatoren in verschillende categorieën. Een van de finaleprojecten dit jaar was de komst van The Tall Ships Races naar Antwerpen in juli 2022, waarbij een groots volksfeest maar liefst 850.000 bezoekers naar de Scheldestad trok. De sterke organisatie van dit feestweekend kon de jury van professionals bekoren en viel dubbel in de prijzen. Balthazar Events, het agentschap dat dit publieksevent organiseerde in opdracht en in samenwerking met stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges, mocht een gouden én een zilveren BEA Award in ontvangst nemen.

Van vrijdag 22 tot maandag 25 juli 2022 meerden 40 van de prachtigste zeilschepen ter wereld al voor de zevende keer aan in Antwerpen voor The Tall Ships Races. Stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges organiseerden in samenwerking met Balthazar Events een heus feestweekend, met spetterende liveconcerten, vuurwerk en randactiviteiten.

​Bij de jaarlijkse Belgian Event Awards in Antwerpen viel de organisatie van dit volksfeest in de prijzen. De jury van professionals kenden het project maar liefst twee awards toe: ze ontvingen een zilveren award voor ‘best Institutional Event’ en daarnaast kregen ze een unieke gouden award voor ‘best Return on Investment’ over alle ingediende cases heen.

Burgemeester Bart De Wever: “De Tall Ships Races bezorgden ons vorig jaar kippenvelmomenten. De Schelde ontroert alle Antwerpenaren, en het zicht van de kathedralen van de zee op onze machtige stroom vervult ons dan ook elke keer met trots. De erkenning van deze BEA Awards is de kers op die taart. Want niet alleen verliepen de Tall Ships Races feilloos voor de honderdduizenden kijklustigen, ze zetten Antwerpen ook sterker op de kaart als een warme, gezellige stad met een prachtig maritiem karakter.”
Schepen voor de haven Annick De Ridder: “De editie van 2022 bewees dat The Tall Ships Race hét ultieme event is waarin we de band tussen Schelde en stad vieren. Zoals het een wereldhaven betaamt was de hoofdrol weggelegd voor de allerprachtigste zeilschepen ter wereld. Dit heerlijke feest trok niet alleen vele duizenden bezoekers, maar ook veel (inter)nationale aandacht. Kortom, hulde voor de Award-winnende organisatie!”
CEO van Balthazar Michel Van Aerde: “Wij zijn enorm trots dat we deze erkenning voor dit prachtige evenement mogen ontvangen! De jury kon duidelijk de meerwaarde van dit project taxeren en het verhaal van maritiem erfgoed in combinatie met “Jongeren kansen geven” appreciëren. Wij willen onze dank ook uitdrukken aan stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges voor het vertrouwen in Balthazar. Bedankt ook aan onze sponsors die het mee mogelijk hebben gemaakt om dit project te laten groeien en natuurlijk aan de talrijke medewerkers en alle betrokken stakeholders voor de enorme inzet en het harde werk om dit project mee mogelijk te maken!”

BEA Awards

Deze BEA-competitie 2023 ging in september al van start. Na een online voorronde werden de geselecteerde agentschappen tijdens de finaledag op 15 november uitgenodigd in Kinepolis Antwerpen, om hun finaleprojecten live voor te stellen aan een jury samengesteld uit corporate event managers. Na een dag vol presentaties trok de jury zich terug om tijdens een deliberatie de awards toe te kennen.

De winnaars werden diezelfde avond nog onthuld, tijdens een spannende show in Avenue Antwerp Expo. De organisatie blikt terug op een geslaagde avond met awards, culinaire ervaringen, straffe artiesten en een wervelende afterparty.

The Tall Ships Races

De meer dan 850.000 bezoekers konden tijdens het feestweekend van The Tall Ships Races de indrukwekkende zeilschepen bewonderen aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rondom het MAS. Niet alleen de prachtige schepen waren grote publiekstrekkers. Ook de randactiviteiten vielen in de smaak. Zo was er de traditioneleCrew Parade, die zaterdag in optocht ging vanaf het Zuiderterras, via de Kaaien, langs het MAS tot aan het Havenhuis. Ook de liveconcerten aan het Zaha Hadidplein en het Steenplein waren populair. Het unieke vuurwerk, op 3 locaties, beroerde heel wat bezoekers en deelnemers. Bezoekers konden ook langsgaan bij partners die hun innovatie en duurzame initiatieven toonden aan het grote publiek, en aan het MAS en aan de Napoleonkaai stond dan weer de Maritieme Markt. 

Stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges hebben een lange voorgeschiedenis met The Tall Ships Races en deze wereldberoemde zeilwedstrijd zal ook in 2026, van zaterdag 11 juli tot en met dinsdag 14 juli, Antwerpen als Anchor Port aandoen. Tussen de races door ontvangt de stad enkele Tall Ships als ‘friendly host port’.