METSTRADE DAME Design Awards

  • Winnaar DAME Design Awards 2023 geprezen als voorbeeldproduct dat de elektrificatiehorizon verruimt
  • 15/11/2023

Juryvoorzitter Andre Hoek reikte vanochtend bij aanvang van de METSTRADE-show de wereldberoemde DAME Award 2023 uit aan de Oceanvolt HighPower ServoProp 25. Negen producten wonnen dit jaar in acht gloednieuwe categorieën, terwijl nog eens veertien speciale vermeldingen ontvingen. De jury noemde ook een ontvanger voor de discretionaire Environmental Design Award.

Er waren dit jaar meerdere sterke elektrische voortstuwingsoplossingen genomineerd. Onder hen selecteerde de jury de uitmuntende HighPower ServoProp 25 van de Finse elektrische inboard-pionier Oceanvolt om de categorie Propulsion & Dynamics te winnen. In een nauw verlopende laatste ronde claimde dit product vervolgens de algemene DAME 2023 Award tegen andere uitstekende categoriewinnaars.

De jury prees deze 25kW elektrische saildrive als een uitstekend bedacht en ontworpen product dat de lat voor 45-70ft zeilboten tastbaar hoger legt door een betrouwbare en extreem stille optie voor elektrificatie te bieden. Oceanvolt’s gebruik van haar propellortechnologie met regelbare spoed zorgt voor maximale efficiëntie voor aandrijving en hydrogeneratie, waarbij het systeem in staat is om 5kW vermogen terug te leveren wanneer het jacht 10 knopen zeilt. De jury merkte ook op dat er goed is nagedacht over de installatie en het onderhoudsgemak tijdens langeafstandzeilen.


€ 14.250 ingezameld door DAME-deelnemers voor goede doelen

Elk jaar doneren de organisatoren van de METSTRADE Show de gecombineerde registratiekosten voor de DAME Design Award aan geselecteerde goede doelen als een manier om iets terug te geven aan de samenleving. Voor 2023 selecteerde het METSTRADE-tentoonstellingscomité The Magenta Project, een gepassioneerd collectief dat werkt aan meer gelijkheid en inclusie in de zeilsport, met een focus op gender. U kunt meer over dit goede doel lezen op themagentaproject.org.


METSTRADE is nog te bezoeken tot 17 november 2023


DAME DESIGN AWARDS 2023 resultaten

De namen van alle winnaars en deelnemers op de shortlist worden hieronder weergegeven. Bezoek damedesignawards.com voor het volledige juryrapport met informatie over de winnende inzendingen en inzichten over waarom ze hebben gewonnen.

DAME AWARDS 2023 overall winnaar
Oceanvolt HighPower ServoProp 25
Stand 01.682

Categoriewinnaars

Persoonlijke uitrusting
Zhik Seaboot 700 (gepresenteerd door Plastimo)
Stand 05.241/05.141

Comfort en entertainment drijvend
Scanstrut ATMOS 12V waterdicht ingebouwd luchtstation
Stand 03.502/03.510

Elektronische en elektrische systemen
Vimar Linea XT platform
Stand 10.306

Voortstuwing & dynamiek
Oceanvolt HighPower ServoProp 25
Stand 01.682

Dekuitrusting – Gezamenlijke winnaars:
Ronstan Orbit Winch
Stand 03.131

Harken Push/Pull Captive Reel Winch
Stand 12.512/12.520

Beveiliging en veiligheid aan boord
van Hall Spars – LiMit Collar
Stand 01.112

Shoreside uitrusting en materialen
Spot Zero Mobile Pro Mini Water Purifier
Stand 03.130

Environmental Design Award Winnaar
Marservis EcoCube
Stand 07.312

Speciale vermeldingen

Persoonlijke uitrusting
Mustang Survival Atlas 190 Pro Sensor Life Jacket
Stand 01.710

WesCom Group sMRT ALERT DSC AIS MOB
Stand 3.321

Comfort en entertainment Drijvend
Blue-Airco DC autonome unit met variabele snelheid
Stand 07.414

Solvit3D MAKRA FLADE – Marine
Stand 07.433

Hansa Noord MEMBRALOOP flexibel waterfilter
Stand 07.311

Navigatie en communicatie
Garmin GPSMAP 9000 Series
Stand 01.101/01.103/ 01.200

Elektronische en elektrische systemen
Gussi Italia MURANO
Stand 01.241

EPTechnologies Solid State Battery
Stand 03.331

Aandrijving en dynamiek
TEMO – TEMO 1000
Stand 05.457

Dekuitrusting
Tuigage Projecten X Car
Stand 01.540

Goiot Systems Magic dekluiken
Stand 5.454

Cyclops Marine smartbatten systeem
Stand 03.211

Beveiliging en veiligheid aan boord
Swiss Ocean Tech AnchorGuardian
Stand 11.412

Digitaal Jacht CO Alarmstand
01.533


Over de DAME Design Awards

De DAME Design Awards beoordelen alles wat belangrijk is bij het ontwerpen van maritieme uitrusting, van esthetiek tot functionaliteit, integratie tot verpakking en prijsefficiëntie tot levenscyclusbeheer. Het biedt mogelijkheden voor alle METSTRADE Show-exposanten van over de hele wereld om hun nieuwste producten in te dienen en deze te laten beoordelen door experts uit alle ontwerpgebieden. Vanwege deze bredere focus moedigt de DAME de hele maritieme industrie aan om haar ontwerpinspanningen voortdurend te verbeteren, tot in het kleinste detail. Deelnemers worden niet alleen beoordeeld tegen hun mondiale collega’s, maar de DAME-jury erkent ook verbeteringen van jaar tot jaar binnen individuele bedrijven.

De DAME Design Awards blijven een cruciale functie vervullen binnen de maritieme industrie bij het stimuleren van ontwerpvoortgang in alle disciplines en producttypen. Een goed end-to-end ontwerp is essentieel om de productie-efficiëntie en productbetrouwbaarheid te verbeteren. Het speelt een ontwikkelingsrol op het gebied van milieuverantwoordelijkheid. Het erkent ook dat de maritieme industrie moet voldoen aan de hoge verwachtingen van klanten die worden gesteld door producten in andere sectoren, zoals de auto- en consumentenelektronica.

De DAME Awards 2023 bestonden uit acht categorieën die allemaal compleet nieuw waren voor dit jaar, met herziene focus op het doel en de toepassing van een product om de beoordeling te vergemakkelijken.


DAME Jury 2023

De DAME Jury dit jaar bestaat uit acht toonaangevende experts uit de industrie:

  • Andre Hoek (voorzitter), scheepsarchitect en jachtontwerper, oprichter van Hoek Design en Hoek Brokerage, Nederland
  • Elaine Bunting, onafhankelijk maritiem journalist, gediplomeerd jachtinstructeur en voormalig redacteur Yachting World, VK (op afstand beoordeeld)
  • Davide Cipriani, boot- en industrieel ontwerper, president van jachtontwerp bij Centrostiledesign, Italië
  • Rory Coase, jachtontwerper, Coase Design, Noorwegen
  • Ben Ellison, freelance maritiem technisch journalist, Panbo marine electronics hub, VS (op afstand bijgewoond)
  • Patrick Hemp, technisch manager en opgeleid ontwerper, ICOMIA, Zuid-Afrika
  • Arjen Jansen, hoofddocent, school voor Industrieel Ontwerpen aan de TUDelft, Nederland
  • Olivier Racoupeau, scheepsarchitect en bootontwerper, oprichter en eigenaar van Berret Racoupeau Yachts, Frankrijk

De DAME-jury wordt ondersteund door een secretaris zonder stemrecht, Kim Hollamby van Hollamby Partnership, VK.


Over METSTRADE 2023

METSTRADE is ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting, materialen en systemen voor de wereldwijde vrijetijdsindustrie. De doelgroep van METSTRADE, georganiseerd door RAI Amsterdam in samenwerking met ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations), omvat jachtbouwers, scheepsarchitecten, refitwerven, distributeurs, dealers, groothandelaren, kapiteins, eigenaren van jachthavens en fabrikanten van scheepsuitrusting wereldwijd. De 35e editie van METSTRADE loopt van 15-17 november 2023.