Expositie ‘Tweezijdig Belicht’ in Museum Veere

Tot en met 29 november is in de Schotse Huizen van Museum Veere de bijzondere tentoonstelling ‘Tweezijdig Belicht’ te zien. Deze tentoonstelling brengt maritieme kunst van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars samen. Negentien leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders en zes van de Belgische Marine Schilders exposeren hun werk.Tweezijdig_KerkVeere
‘Tweezijdig Belicht’ brengt een grote verscheidenheid aan modern maritiem werk van beide zijden van de Vlaams-Nederlandse grens bijeen  met onder meer schilderijen in olieverf of acryl op linnen, paneel, aquarel of papier en tevens etsen en tekeningen in potlood, pastel en pen. Ook worden beeldhouwwerken in composiet van hout en natuursteen tentoongesteld en zijn er keramische objecten.
Sommige maritieme werken raken aan vormen van maritiem design.
Maritieme kunstenaars bundelen creativiteit en persoonlijke stijl. Hun eigenzinnige techniek vertaalt zich in een uniek handschrift. Dat maakt maritieme kunst zo bijzonder.

Het publiek wordt gevraagd met een open blik naar de werken te kijken er van te genieten en aan te geven of zij verschillen zien tussen het werk van de Belgische en de Nederlandse kunstenaars. “Valt aan de tentoongestelde werken de identiteit van de kunstenaar af te lezen?” Dat is de kernvraag van deze enquête. Medewerking wordt beloond, een van de prijzen is een rondvaart met de KNRM reddingsboot op het Veerse Meer.

Tweezijdig_Bloemenzee
De grens over

De expositie reist in 2016 naar Hof te Bist, het Cultureel Centrum 252, in Ekeren. Tweezijdig Belicht is een kunstproject dat samen met Gallery Maritime Middelburg wordt georganiseerd door Stichting Maritime Art & Design uit Middelburg en dat mede is mogelijk gemaakt door de Gemeente Veere, Vroon International Breskens, Damen Shipyard en KNRM Veere.

Meer informatie: Museum Veere

 

Illustraties:

Rough Sea, olie op doek 50X150

Grote Kerk Veere Zeeland; olie op doek 80X100

Bloemenzee; collage 55X55

Kunstwerken onderdeel van de expositie Tweezijdig Belicht die van 2 oktober t.m. 31 december 2015 wordt gehouden in Museum Veere Kaai 25-27 Veere.