Denis Van Weynbergh haakt af voor Vendée Globe 2020

Het klonk als een droomscenario, Denis Van Weynbergh had zijn aanvraag voor deelname aan de Vendée Globe 2020 rond, samen met nog 36 andere kandidaten. Hij wou als eerste  Belg deze mythische zeilwedstrijd tot een goed eind brengen. Helaas, economische omstandigheden hebben er anders over beslist. Bij gebrek aan een budget dat een professionele deelname toelaat, diende  Denis af te haken. Jammer, maar uitgesteld is niet verloren, aldus een eeuwig optimistische Denis Van Weynbergh.

Foto: B. Gergaud

Van alle sportevenementen staat de Vendée Globe wat media- en publieksaandacht betreft, op de derde plaats, na de Olympische Spelen  en de Wereldbeker voetbal.

 De Vendée Globe,  een solo-zeilrace rond de wereld, zonder hulp en zonder tussenstop, vindt om de 4 jaar plaats en wordt gevaren met de 60 voets IMOCA’s. De race duurt  75 tot 100 dagen,  vertrekt vanuit Les Sables d’Olonne en maakt een lus langs Afrika, vervolgt richting Antarctica en daarna langs de kusten van Zuid-Amerika om terug te keren naar het startpunt. De route is 40.075 kilometer lang of 21.638 mijl.

Het was de Fransman Philippe Jeantot die het idee van deze race om de wereld, solo en non-stop, lanceerde. Aanvankelijk heette het “The Globe Challenge” maar een paar edities later kreeg het de naam Vendée Globe. Tijdens de eerste 8 edities namen ongeveer 166 zeilers de start waarvan slechts 88 de finish haalden.  Onze landgenoot en gewezen motorsnelheidskampioen Patrick de Radigues stond tweemaal aan de start, in 1996 en 2000, maar was telkens tot opgave gedwongen.  Het toont aan dat de zeilers voor een enorme uitdaging staan, met ijskoude en gigantische golven. Vandaar dat deze wedstrijd ook de ‘Everest van de zee’ wordt genoemd.

Vrije verslaggeving

Bij de aankomst en de start op 8 november 2020 worden in Sable d’Olonnes meer dan 2 miljoen bezoekers verwacht.  In Frankrijk is het oceaanzeilen of de ‘course au large’ enorm populair. De organisatoren trachten deze oorspronkelijk Franse aangelegenheid nu te internationaliseren en slagen daar wonderwel in. Een van de recepten daartoe is het volledig vrij geven van alle beeldmateriaal van de wedstrijd. In tegenstelling tot andere sporttakken waar het recht op verslaggeving tussen de verschillende mediaspelers per opbod verkocht wordt, geeft de Vendée Globe alles vrij. Dat leverde bij de vorige editie onder meer 1.850 televisie-uren op.

Er worden speciale programma’s uitgewerkt waarbij liefhebbers kunnen intekenen op een boottocht bij de start. Meer informatie op: www.vendee-tourisme.com/vendeeglobe2020