Tall Ships Races 2023 zijn achter de rug…

Een tijdperk is afgesloten – hier het relaas.

Deelnemende schepen:  Rupel, Saeftinghe, Patricia , Op Stok 3 en  Zenobe Gramme

Behoudens Op Stok 3 en  Saeftinghe hebben de andere schepen deelgenomen aan het volledige traject. Op Stok 3 heeft de twee laatste trajecten uitgevaren. Na Lerwick verlaat Saeftinghe de vloot richting Faroe eilanden.

Op een  Tall Ship moet  50% van de opvarenden onder 25 jaar zijn. Ze hoeven geen kennis van zeilen te hebben.   De Tall Ships Races bestaan uit minimaal twee races en een cruise in company traject. In elke aanlegplaats maakt het publiek kennis met de  opvarenden  tijdens een crewparade doorheen de stad. Dit wordt gevold door een prijsuitreiking .Vanwege het stadbestuur wordt een captains diner aangeboden, in aanwezigheid van de burgemeester. Voor de jongeren en vaste crew bestaat een crew party, met spijs en drank… socializen,  dans. . .  Tijdens de dag uren, worden de jongeren bezig gehouden met sportieve competities of culturele uitstappen doorheen de stad.

03/07/2023 – race 1: Heftige start

Na de feestelijke stemming van Sail den Helder, wordt het een kater om te starten bij de aangekondigde  storm Polly (cf foto) . Meerdere schepen oa Saeftinge en Rupel, zoeken beschutting  achter het eiland Terschelling.  Zij die de storm trotseren in aanloop naar Hartepool,  krijgen klappen, zodat meerdere eindigen  met materiaal schade, zoals gescheurde zeilen en/of motorpech .  Vijf boten worden binnengesleept in Hartepool. Andere schepen, zoals Rupel trekken  zich  terug uit de wedstrijd en zakken een dag later af  naar Hartepool voor deelname aan de volgende race 2.

Storm Polly 5 juli 2023

09/07/2023 – Race 2 

Na rusten en  schade herstel wordt  met  een evenwichtig weerpatroon  zonder brokken gevaren  tussen Hartepool en Fredrikstad.

15/07/2023 – Fredriksstad

Het is de op 6 na de grootste stad van Noorwegen, heeft 83 000 inwoners. Het ligt in de delta van de stroom Glomma. Op de linker oever bezit Fredrikstad een prachtige oude stad, omgeven door  vestinggrachten en stadswallen uit de 16de eeuw. Het is het best geconserveerde fort van Noorwegen en grootste attractie van de stad.

18/07/2023 – Cruise in Company

Na de sail parade van Fredrikstad,  start de Cruise in Company met eindbestemming Lerwick in de Shetland eilanden   Bij het verlaten van Fredrikstad in de namiddag, staat een forse zeebries, zodat vele schepen snel een beschutte ankerplaats opzoeken om rustiger weer af te wachten.  De dagen nadien  blijft de wind SW en hevig, zodat motorvaren achter de Aroya kusteilanden noodzakelijk en vermoeiend  is . 

De cruise in company haven Langesund is  een welgekomen tussenstop en  rustplaats voor de ganse Belgische vloot. Daar treffen we  het Nederlands dwars getuigde schip de drie mast Gulden Leeuw. Anousch -bestuurder van STAB is er eerste stuurman. Zij geeft aan de trainees van de Belgische schepen  (zoals we haar kennen) een enthousiaste rondleiding  op haar schip. Het verblijf  in Langesund wordt opgevrolijkt met lokale folksongs , braderij en bezoek aan het plaatselijke maritiem museum met focus op vroegere visserij activiteiten in de regio.

20/07/2023 – Naar Shetlands

Vanuit Langesund varen we  richting Shetlands.  Het wordt een lange tocht, alles tegen de wind van NW tot N. Om deze reden wordt  er  gelaveerd langs de kust  van Mandal tot Stavanger. Van  hieruit lukt het scherp aan de wind,  met de Noorderwinden de oversteek te maken naar de Shetland eilanden. Bij aankomst , in de nacht op de Shetlands, varen Rupel en Saeftinge naar het eiland Yell.  Op Stok 3 ankert in een baai op het eiland Fetlar en vervoegd de vloot een dag later. 

Op Stok voor anker

24/07/2023 – Eiland Yell

Cullivoe, het haventje op het eiland Yell, wordt overspoeld door een tiental Tall Ships.  De ontvangst in Yell is buitengewoon hartelijk. Het wordt een echt dorpsfeest met uitlopers tot in de nacht.  Bij afvaart krijgt elk schip naargelang het aantal opvarenden een aangepaste hoeveelheid zalm , voor de volgende dagen te overleven! 

25/07/2023 – Mist en Regen

Van Yell wordt de tocht in mist en regen ingezet  richting Lerwick.  Als tussenstop ankeren  Rupel, Saeftinghe en Op Stok3 in de Cath of Firth, waar we een avondje zalmfestijn organiseren op Saeftinghe. Dank aan Elly en de crew van Saeftinghe, krijgen we een culinair  hoogstandje met aangepaste dranken. Die avond wordt gezongen en zo mogelijk aan boord gedanst.

26/07/2023 – naar Lerwick

Niettemin worden  om 6h in de ochtend de ankers gelicht voor aanloop  Lerwick, hoofdstad van de Shetland eilanden. Onderweg worden drie orka’s gespot.

Ondanks een populatie van 7500 in Lerwick,  lijkt het alsof alle  Shetland inwoners zijn afgezakt naar het  Tall Ships evenement. Het aantal bezoekers werd ongetwijfeld  verhoogd door een massa passagiers van een  drietal cruiseschepen die op dat moment  de stad aandoen.

De TSR en ook de STAB schepen liggen verdeeld over twee havens. Rondom  de aanlegplaatsen  zijn  attracties allerhande georganiseerd. Het captains diner vindt plaats in de Town Hall (1883). We worden verrast door een persoonlijke ontmoeting met H.M. Princes Ann, die ook aan het diner deelneemt. 

Een dag later trakteert Zenobee Gramme de Belgische  crew op een avondje  nostalgische Belgische kost  : stoofvlees met friet,   dit ter ere van onze nationale feestdag. Vanuit Lerwick verlaat Saeftinghe de vloot en vaart naar de Faroe eilanden.

Saefthinge en Rupel – © GJ

29/07/2023 – Mist

Het vertrek  uit Lerwick is  chaotisch: mist is de boosdoener zodat een aantal crew niet kon worden ingevlogen voor de crewchange, de sail parade wordt afgelast en de startlijn wordt verplaatst naar het eerste waypoint (90nM). Met beperkte zichtbaarheid vertrekt toch een deel van de vloot op tijd, naar het eerste waypoint , waar een virtuele startlijn werd aangelegd.

De race met deze ploeg wordt de Endurance race genoemd. De race van de ploeg die een dag later vertrekt , wanneer hun crew is ingevlogen noemt de Sprint Race.

Op 30 /07/2023 wordt de startlijn gehaald voor diegenen in Endurance race. Op dat moment valt de wind weg en liggen we 24h te dobberen. Laat in de avond 31/07/2023 steekt de wind op, en enthousiast worden de zeilen gezet.

Al snel  neemt de wind toe in kracht 6Bf, met forse deining , we zeilen nu oncomfortabel  voor de wind, met gijpgevaar, zodat we beslissen het geheel af te kuisen richting Arendal.  Helaas, en tot onze ontgoocheling, wordt de wedstrijd afgeblazen op 01/08/2023 te 02 h. De posities van de schepen  worden op dat moment genoteerd en zullen dienen voor de berekening van  het eindresultaat. 

We zijn  dan  nog  214 nM van Arendal verwijderd en varen in snelheid richting Arendal.  Na een  korte tussenstop in Grimstad bereiken we op 04/08/2023 Arendal.

Zenobe Gramme in Antwerpen © GJ

05/08/2023 – Prijzen voor Belgische boten

Er volgt een prijsuitreiking, waarbij de Zenobe Gramme met  de beker van beste rely communicator tijdens de race wordt beloond. Tot onze verrassing vallen twee van onze boten in de Endurance prijzen: Patricia als eerste en Op Stok als tweede in hun klasse

TSR komt voor de eerste maal in Arendal. De stad heeft  hiervoor een bijzondere inspanning gedaan wat opvalt tijdens de  Captains diner afgewisseld met musical actes tussen de maaltijden . De crew party catering wordt verzorgd door een top chef uit de streek, wat als één van de betere van gans de race werd gesmaakt. De  after party vind plaats op Captain Miranda het opleiding schip uit Uruguay, waar rijkelijk werd gedanst tot in de vroege uurtjes.

Op 6 /08/2023 wordt de TSR 2023  afgesloten  in  Arendal, met een sail parade waarbij niet veel volk aan de wal zit te kijken, maar wel in de honderden  bootjes als uitgeleide rondom de varende Tall Ships.

Vaarwel TSR 2023, gevarieerde race vol verrassingen.

2024 komt eraan,  toon nu al uw interesse bij een STAB door te surfen  naar www.we-sail.com.
Nieuwe schepen zijn altijd welkom.

 tekst en foto’s © STAB – Paul Van den Heuvel, Sail Training Association Belgium