58e Kustzeilers 24-uurs Zeilrace: winddraaiingen zorgen voor weinig nachtrust

Medemblik, 25 augustus 2023 – Vrijdagavond tussen 18.30 en 19 uur startten 314 van de 355 ingeschreven deelnemers in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. 

Onder een mager zonnetje en met een matige noordelijke wind tussen de 10 en 12 knopen vertrokken de deelnemers uit de dertien startplaatsen. De weersvoorspellingen maken dat de zeilers de komende 24 uur behoorlijk moeten puzzelen. 

Foto: De eerste startgroep in Medemblik op weg naar de eerste boei. ©- Marjolein Brandt

De noordelijke wind draait in de loop van de avond naar het noordwesten en daarna ‘s nachts door naar het westen, in de ochtend zelfs naar het zuiden, voordat hij zaterdag in de middag weer naar het westen draait. De wind neemt eerst af tot zo’n 5 knopen in de nacht, waarna hij in de loop van de ochtend aantrekt tot 14 – 18 knopen. Later in de middag neemt hij weer af en finishen de deelnemers waarschijnlijk net zo rustig als ze begonnen zijn, met een knoop of 10. Voor de zeilers is het zaak om de rakken zo te kiezen dat de winddraaiingen zo gunstig mogelijk uitpakken. Een uitdagende taak voor alle navigators, die waarschijnlijk weinig slaap gaan krijgen. Voor de zeilers aan dek blijven de temperaturen ook ’s nachts aangenaam, het kwik blijft dan rondom de 15 graden Celsius hangen. Zaterdag overdag wisselt de zon af met wat regenbuien, maar uiteindelijk finishen de deelnemers zoals het er nu naar uitziet in de volle zon, waarna de feesten op de kade kunnen beginnen. 

De deelnemers startten onder rustige omstandigheden.
Foto – Marjolein Brandt

Waddenstart
De 58ste editie kent opnieuw weer veel nieuwelingen, de meesten in de tochtklassen. Het toont aan dat de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace onverminderd populair is onder diverse groepen zeilers. Veruit de meeste deelnemers (246) zijn op het IJsselmeer gestart in de hoop daar de meeste mijlen te kunnen maken, tegen 68 op het Markermeer. Met deze noordelijke wind was de nieuwe startplaats op stromend water, aan de waddenkant van Kornwerderzand, minder gunstig, ook vanwege de stroom. Slechts zes boten durfden de waddenstart aan. Of deelnemers later in de nacht of zaterdag nog naar het wad schutten om daar hun mijlen te maken, zal morgenavond blijken. 

Startplaatsen
De start op vrijdagavond in de twaalf startplaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer verliep rustig. Populairste startplaats was Enkhuizen Noord met 87 gestarte deelnemers. Stavoren was een goede tweede met 44 boten over de startlijn. Medemblik (40) was ook populair. Minst favoriet was Lemmer met maar 6 deelnemers over de startlijn.  

Sailwise
De catamaran Beatrix van SailWise doet voor de tweede keer mee aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Deze stichting biedt mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel meerdaagse, uitdagende watersportactiviteiten en -vakanties. Het team, bestaande uit twee schippers, drie zeilers met een visuele of lichamelijke beperking en drie vrijwilligers, ging voortvarend van start. “We hebben er zin in”, zegt deelnemer Vincent Blaauw vlak voor de start, “We gaan zoveel mogelijk mijlen zeilen en het mooiste is gewoon aan het roer staan, genieten en je handicap vergeten. En alles dat mogelijk is, mogelijk maken.”

Digitale verwerking uitslag
De afgelegde mijlen van de deelnemers zijn realtime te volgen via de website van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De deelnemers moeten tijdens wedstrijd via het digitale systeem na elke boeironding deze meteen invoeren. Dit is niet alleen voor henzelf en de andere deelnemers, maar juist ook voor de thuisblijvers en de volgers.
De verwerking van de uitslag is volledig digitaal. Alle deelnemers vullen online de wedstrijdverklaring in, wat de organisatie veel werk scheelt na de finish. Direct is zichtbaar hoeveel mijlen een team heeft gezeild en op welke plaats deze is geëindigd. 

De race volgen
De deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. Ook via Facebook kunnen thuisblijvers, fans en deelnemers de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace goed volgen. De organisatie heeft een tiental teams van verschillende klassen gevraagd live vanuit de kuip via Facebook te bloggen over hoe hun race verloopt en waar ze tegenaan lopen. Via foto’s, video’s en live updates laten ze iedereen meegenieten van hun tactische keuzes, leven aan boord, vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast verslaan twee reporters gedurende 24 uur de wedstrijd via interviews met deelnemers, video’s en live updates via Facebook en de website.

Finish
Zaterdagavond tussen circa 17.30 en 20.00 uur zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen, waarna het feest op de kade losbarst en tot in de kleine uurtjes zal duren, zeker met dit mooie weer. 

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
In 2023 organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 58ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, alsmede in de tocht met niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, K.Z.&R.V. Hollandia en Media-partner Zeilen.

Voor meer informatie, zie www.24uurszeilrace.nl.