Lesprogramma voor basisscholen over Volvo Ocean Race: ‘Proef de Zee’

In Nederland kan men zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs een lesprogramma volgen rondom de meest spectaculaire zeilrace te wereld: de Volvo Ocean Race.

Foto: On-board AkzoNobel, het team met Carolijn Brouwer. Photo by James Blake/Volvo Ocean Race. 11 October 

Het Watersportverbond  in samenwerking met Gemeente Den Haag, Stichting ZSL, Sailing Holland en de Plastic Soup Foundation stelt  een gratis schoolprogramma ‘www.proefdezee.nl’ voor. Dit verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Tevens gaan de kinderen op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden? Het lesprogramma richt zich op basisschoolleerlingen in bovenbouw (groep 6 t/m 8) en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met dit scholenproject wil het Watersportverbond ca. 18.000 kinderen in aanraking te laten komen met de Volvo Ocean Race en de water(sport).

Uniek aan het programma is dat de Nederlandse zeilers in de Race om de wereld (Team Brunel, AkzoNobel en Carolijn Brouwer) zelf ook meedoen aan het programma. Zij hebben contact met de leerlingen via Facebook, Instagram en Snapchat en maken voor iedere lesmodule een filmpje.

Wereldoriëntatie

Het lespakket sluit aan bij de kerndoelen voor wereldoriëntatie. Centraal in het lespakket staat het thema water. De lessen zijn ontworpen vanuit het coöperatief leren, zelf ontdekken met een maximale koppeling naar waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport. In de week van 22 oktober 2017 starten de lessen, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race. De lessenreeks is kosteloos en laagdrempelig. Het lespakket bestaat uit 12 lessen die allemaal, of een selectie daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd. De lessen zijn afgestemd op de kerndoelen van wereldoriëntatie en vaardigheden van het basisonderwijs.

Meer informatie www.proefdezee.nl