Christian Clauwers is in Spitsbergen

– 27 februari 2023 – Foto genomen op 26/02/2023 op 11000 m hoogte door © Christian Clauwers

Enkele dagen geleden geland op Spitsbergen na even het wondermooie noorderlicht te hebben bewonderd tijdens de vliegreis. Dit eiland ten noorden van Noorwegen – ook wel Svalbard genoemd – ontwaakt stilaan uit zijn winterslaap.  De zon komt tijdens de dag nu kort over de horizon kijken.  Het is er nog bitter koud en stormen en mooie droge dagen wisselen elkaar af.

Fototentoonstelling in de Kamer – © Georges Janssens

Chirstian Clauwers – een Antwerpenaar – is een professionele natuurfotograaf die al heel wat expedities heeft gedaan op onze aardbol.  De relatie tussen mens en natuur onderzoeken is zijn doel.  Met zijn vele pakkende foto’s wil hij de aandacht trekken van ons allen op de problematiek van de klimaatopwarming.  Ook wil hij de politici in vele landen erop wijzen dat we ons met alle middelen moeten inzetten om onze natuur te beschermen.

Fototentoonstelling in de Senaat – © Georges Janssens

Zo had hij enkele tijd geleden de mogelijkheid om in het Belgisch parlement tijdens een panelgesprek te organiseren over het belang van beelden om de kloof te overbruggen tussen wetenschap en politiek.  Hij onderlijnde deze sessie met een fototentoonstelling in de trappenhallen van de Kamer en de Senaat.  Tegelijk stelde hij ook zijn fotoboekje Awereness nogmaals voor. Om zijn expedities te kunnen bekostigen kan men deze foto’s op groot formaat aanschaffen. Meer informatie hierover kan u lezen in ‘Bootmag’.

Christian Clauwers en Minister voor Klimaat Zakia Khattabi – foto © Georges Janssens

Zijn fototentoonstelling werd ook nog in januari 2023 voorgesteld in de Belgische Ambassade in Denemarken waar het event einde februari afloopt.

Geïnteresseerden hebben nog de gelegenheid om een tentoonstelling te bezoeken in de Abdij van Bornem Koosterstraat 71 – 2880 Bornem BE).  Die loop nog tot 30 april 2023 en Christian Clauwers zal er enkele noctune lezeing geven op 23-247-30-31 maart 2023.

Met de medewerking van de Stad Oostende zal er een buitenexpositie zijn over het onderzoekschip Belgica: in de Nieuwe Gaanderijen, Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk) in Oostende BE. Van 10 mei tot 4 juli 2023.

Meer over de agenda te lezen op https://www.clauwers.com/lectures.

SPITSBERGEN

Vandaag, 27 februari 2023, vond hier in het hoge noordpoolgebied een speciale ceremonie plaats om de 15e verjaardag van de Svalbard Global Seed Vault te vieren.

Toegangsdeur tot de ondergrondse bewaarplaats – foto © Christian Clauwers

In een speciale ondergrondse plaatselijk gekoelde ijskelder er 15 jaar geleden een opslagplaats gecreëerd om plantenzaden van over heel de wereld te conserveren voor ons nageslacht.  

De dozen staan klaar op binnengebracht te worden – foto © Christian Clauwers

Deze faciliteit is een back-up vangnet om gedurende 13.000 jaar wereldwijde landbouwgenetische kennis van gewasdiversiteit te behouden.

En Christian Clauwers kon getuige zijn van de nieuwe deposito’s van 20 genenbanken uit instellingen van Canada, Ethiopië, Verenigd Koninkrijk, Albanië, Roemenië, Duitsland, Zuid-Korea, Estland, Kroatië, Noord-Macedonië, Slowakije, Soedan, Mali, Israël, Benin en Ivoorkust.

Foto © Christian Clauwers