Zeilen zonder wind…
FLINsail – zonnepanelen voor mastmontage

Nog een innovatie op Interboot in Friedrichshafen (17 tot 25 september 2022) zijn de Flin-zonnepanelen. Neen, niet het zoveelste flexibele paneel voor aan dek, maar een stel flexibele panelen dat in de mast gehesen wordt.

Het FLINsail-systeem is modulair en wordt als een zeil in de mastgroef gehesen en geleid. Het kan in de mastgroef boven het grootzeil worden geklikt en optimaal op de zon worden uitgelijnd en bereikt zo een maximale efficiëntie.  
Het aantal zonnepanelen wordt aangepast aan het energieverbruik van het zeiljacht. Door de modulaire opbouw zijn uitvoeringen met twee tot zes zonnepanelen mogelijk.In de maximale uitvoering met zes zonnepanelen kan bijvoorbeeld een elektromotor aangedreven worden.

Het bedrijf presenteert ook het FLINkite+ ‘vliegend’ zonnepaneel, een vierkant paneel dat via een val (bijv. spi-val) gehesen wordt en op zijn plaats gehouden wordt door de centrale lijn van het systeem. De hulplijnen komen samen in een klem, die met de karabijnhaken in de reling wordt gehaakt. Ook deze zonnepanelen kunnen worden uitgelijnd voor een maximaal rendement. Het systeem laat toe om op een windloze, maar zonnige dag het bereik van een elektrische buitenboordmotor, type Torqeedo of ePropulsion, ongeveer te verdubbelen. Zeilen zonder wind is op die manier alvast mogelijk.