Spirit van Guy De Boer loopt op de rotsen in GGR

– Golden Globe Race – 18 september 2022 –

0545 uur lokale tijd 18 september 2022.
Guy DeBoer en “SPIRIT” raken rotsen 50 meter van het strand aan de noordkust van FUERTEVENTURA op de Canarische Eilanden.

Om 04.10 uur lokale tijd belde Kersten Neuschafer de racecontrole per satelliet om een ​​MAYDAY VHF-oproep te melden van Guy die op rotsen was gevaren en water aan het binnenkreeg. De lokale kustwacht had ook gereageerd op de Mayday-oproep. Guy was op dat moment niet zeker van zijn positie. De wedstrijdleiding legde contact met het Spaanse reddingscoördinatiecentrum.

Om 04.24 uur bereikte Guy de racecontrole en meldde dat de boot 45 graden slagzij lag en door zware branding op de rotsen water binnenkreeg. Hij had zijn reddingsvlot gereed, had zijn GPS-positie aan de kustwacht gemeld en stond in VHF-contact met hen en was bezorgd over het verlaten van het schip in de donkere en zware branding, aangezien hij zei dat hij het niet lang zou volhouden. Hij kon door de hoge zee het strand niet zien. Het contact was ook meestal verbroken.

Om 05.10 uur meldde het Spaanse reddingscoördinatiecentrum dat de lokale politie en brandweer op het strand waren en dat hij 50 meter van het strand verwijderd was, maar weigerde op dat moment het schip te verlaten.

Om 05.36 uur belde Guy de racecontrole om te melden dat hij veilig was op het strand. De Spirit was een eindje over de rotsen gesleept en toen was de plaatselijke reddingskustwacht door de branding naar hem toe gekomen en heeft hem van de boot geholpen. Hij klonk goedgeluimd en dat een plaatselijk bergingsbedrijf al overwoog om de boot indien mogelijk bij daglicht te bergen. Guy zei dat hij Race Control opnieuw zal contacteren met alle details zodra alles geregeld is.

Golden Globe Race wil al het reddingspersoneel bedanken dat zo professioneel en snel heeft gereageerd op een veeleisende en moeilijke situatie

#GGR2022 Pictures Credit: GGR2022 / Alex Craig